Mi a somorjai értelmiségi találkozó fő témája? – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Mi a somorjai értelmiségi találkozó fő témája?

Mi a somorjai értelmiségi találkozó fő témája?

Megkérdeztük

Miklósi Péter, a találkozó szervezője:

A legfontosabb téma a nemzeti kisebbségi intézményrendszer finanszírozása. A párkányi fórum óta most találkozunk először, ezúttal szűkebb körben, azokkal, akik jelezték, hogy a kultúrával foglalkozó szekcióban szeretnének tevékenykedni. A főszervező a Fórum Intézet és a Szlovákiai Magyar Értelmiségi Fórum, társszervező a Szlovákiai Magyar ĺrók Társasága és a Szlovákiai Magyar Professzorok Klubja. Vendégünk lesz a kulturális tárca Nemzetiségi Kultúrák Főosztályának vezetője, Dohányos Róbert, és Csáky Pál, kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettes is. Az első részben a magyarországi támogatási rendszerről lesz szó, délután a hazairól. Csáky a törvény elfogadásának remélt garanciáiról ad elő.

Mit szeretnének elérni a találkozóval?

Azzal lennék elégedett, ha Dohányos és Csáky előadásainak az lenne a végkicsengése, hogy valóban van esély a tervezet elfogadására, méghozzá záros határidőn belül. Jó lenne, ha a találkozó résztvevői konstruktív észrevételeket tennének a javaslattal kapcsolatban, melyek a politikusok munkáját is segítenék.

A többi szekció mikor ül össze?

A régiófejlesztési októberben, az oktatásügyi decemberben. Akkora a Selye Egyetemen befejeződik az első szemeszter, melyet érdemes lesz elemezni.

KategóriaCikk