Miért tart a kisebbségvédelem kimondásától az Európai Unió? – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Miért tart a kisebbségvédelem kimondásától az Európai Unió?

Miért tart a kisebbségvédelem kimondásától az Európai Unió?

Petőcz Kálmán, a Fórum Kisebbségkutató Intézet nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója:

Egyes nyugat-európai államok teljesen máshogy viszonyulnak a nemzeti kisebbségekhez, azok jogaihoz, mint ahogyan azt mi megszoktuk, Gyurcsány javaslatával szembeni tartózkodásuknak szerintem ez az oka. Egyes államok ugyanis a nemzeti kisebbségeket nem ismerik el a mi közép-európai gyakorlatunknak megfelelően. Egyáltalán nem ismerik azt az alkotmányjogi definíciót, hogy államalkotó kisebbség, egy államalkotó nemzetről beszélnek. Ilyen például Franciaország, Görögország vagy Spanyolország. Egy másik országcsoport azért tart a kisebbségi jogok újraélesztésétől – és szerintem ez a fő indok -, mert ezek az úgynevezett új, a bevándorolt kisebbségekre – afrikai bevándorlók, muzulmánok, stb. – vonatkoznának. Van egy harmadik oka is a nyugat-európai országok tartózkodásának: kicsit belefáradtak ebbe a problémába. Úgy vélik, hogy az elmúlt másfél évtizedben sokat foglalkoztak a kisebbségi kérdéssel, és ennek ellenére úgy látják, a probléma megoldásához nem jutottak közelebb.

Kinek a támogatására számíthat Gyurcsány?

Vannak hagyományosan kisebbségbarát országok, elsősorban Finnország, de más skandináv országok, például Svédország a balti államokat támogatja, melyek az ott élő orosz kisebbség miatt ódzkodnak a kisebbségi jogoktól.

KategóriaCikk