MILYEN VOLT 2006? MIT VÁR 2007-TŐL? – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

MILYEN VOLT 2006? MIT VÁR 2007-TŐL?

MILYEN VOLT 2006? MIT VÁR 2007-TŐL?

Tóth Károly, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója:

Különös évet tudhatunk magunk mögött. Intézetünk idén ünnepelte tízéves évfordulóját, sikerült kiépítenünk a levéltárunkat, felújítanunk a somorjai városi könyvtárat, egészében véve sikeres évet zárunk. Ami a politikai környezetünket illeti, kevésbé lehetünk optimisták. A legutóbbi parlamenti választások eredménye nézetem szerint hét-nyolc évre meghatározta az ország, azon belül kisebbségünk sorsát, mely előreláthatólag nem igazán lesz kedvező. A magyarországi politikai változások, és az utánuk bekövetkező egyéb átalakulások eléggé bizonytalanná tették a szlovákiai magyar intézményrendszer anyaországi forrásokkal való gazdálkodását. Mindezek miatt felemás érzésekkel búcsúzom a régitől és tekintek az új esztendő felé. Bizakodom ugyanakkor abban, hogy a kiszámíthatóság, a tervezhetőség szempontjából eget rengető, negatív változásokra sem idehaza, sem Magyarországon nem kell számítanunk.

Öllős László politológus:

Az év legfontosabb politikai eseménye, a kormányváltás nyilvánvalóan az egész közéletre jelentős hatást gyakorolt, hogy mifélét, arról az elmúlt néhány hónapban csak jelzéseket kaptunk. A jelzések meglehetősen vegyesek, de alapvetően figyelmeztetőek. Lehet látni, hogy a harmadik szektor nem tartozik a kormány kedvencei közé, illetve tanúi lehettünk az új kormány rendőrség és igazságügy vonatkozásában tett határozott lépéseinek is. Ezenkívül marad jó néhány tisztázatlan ügy is az új esztendőre. Összességében mindezeknek a jelzéseknek arra kell ösztönözniük bennünket, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk a sorsunkat befolyásoló történéseknek. Én mindenesetre azt várom az új évtől, hogy mind a szlovákiai, mind a magyarországi közvélemény végre felrázódik. Nem tudom persze, hogy menynyire reális ez az elvárás.

KategóriaCikk