Musaeum Hugaricum VI. – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Musaeum Hugaricum VI.

Musaeum Hugaricum VI.

Muzeológiai konferencia kultúrtörténeti emlékekről

A Mátyusföldi Muzeológiai Társaság a Fórum Kisebbségkutató Intézettel és a Galántai Honismereti Múzeummal együttműködve már hatodik alkalommal szervezett konferenciát Musaeum Hungaricum főcímmel a múzeumokban és galériákban gondozott magyar kultúrtörténeti emlékek megismertetésére. Az idei, a Fórum Kisebbségkutató Intézet székházában megtartott konferenciát Végh László, a Fórum Kisebbségkutató Intézet és Keppert József, a Galántai Honismereti Múzeum igazgatója nyitotta meg. Az értekezletet a Mátyusföldi Muzeológiai Társaság elnöke, Danter Izabella néprajzos és Mácza Mihály történész vezette.
Az első előadó, Nevizánszky Gábor (SZTA Régészeti Intézete, Nyitra) a bodrogszerdahelyi honfoglalás kori temető ez idáig közöletlen leleteit mutatta be, majd Pálinkás Tibor (Honti Múzeum és Simonyi Lajos Galéria, Ipolyság) egy Ipoly menti bronzkori lelőhelyen feltárt kézművesipari emlékekről beszélt. Ambrus Orsolya (Kelet-szlovákiai Múzeum, Kassa) a kassai borbélycéh 1557-ből való céhszabályzatát, Pölhös Margaréta (Barsi Múzeum, Léva) pedig a 19. és a 20. század fordulóján működött lévai egyesületek tevékenységét ismertette. Gaucsik István (SZTA Történeti Intézete, Pozsony) Emlékezet, történelem, múzeum. A kommunikált emlékektől az intézményesített emlékekig címmel tartott előadást. Gecse Annabella (Damjanich János Múzeum, Szolnok) a múzeum műtárgy- és segédgyűjteményei alapján a népi kultúra és a tudományos kutatás tájak közötti kapcsolatainak eredményeiről tájékoztatta a résztvevőket. Bendík Márta (Honti Múzeum és Simonyi Lajos Galéria, Ipolyság) a szakrális kisemlékeket vizsgálta a változások tükrében. Pustó Gábor (Kulturális Antropológiai Műhely, Tornalja) arról számolt be, hogy Tornaljának sajnos több kitartó próbálkozás után sincs még múzeuma, Puskóné Bodnár Enikő (Kulturális Antropológiai Műhely, Tornalja) pedig Muzeális eszközök a mai mesteremberek kezén címmel a szíjjártók munkaeszközeiről tartott előadást.
A Mátyusföldi Muzeológiai Társaság a Fórum Kisebbségkutató Intézet és a Galántai Honismereti Múzeum segítségével 2003-ban rendezte meg az első hasonló témájú konferenciát, azóta hagyományt teremtve évente lehetőséget ad a szakembereknek legfrissebb eredményeik ismertetésére. Remélhetően ennek a hagyománynak sokáig lesznek még lelkes ápolói.

KategóriaCikk