Musaeum hungaricum V. – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Musaeum hungaricum V.

Musaeum hungaricum V.

A szlovákiai magyarság tárgyi emlékei

Somorja. MUSAEUM HUNGARICUM V. – A szlovákiai magyarság tárgyi emlékei és ezek múzeumi dokumentációja címmel muzeológiai konferencia lesz holnap a Fórum Kisebbségkutató Intézet előadótermében, a boldogfai Mátyusföldi Muzeológiai Társaság, a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet és a Galántai Honismereti Múzeum együttműködésében.
Ján Chovanec, a tőketerebesi Honismereti Múzeum régésze Dobó Istvánról, Paterka Pál pedig a dunaszerdahelyi templom kriptájának feltárásáról tart előadást. Ambrus Orsolya, a kassai Kelet-szlovákiai Múzeum történésze Dr. Henszlmann Imre hagyatékát mutatja be, amely a múzeum gyűjteményében található.
Patrik Derfiňák, az eperjesi Pedagógiai Egyetem Bölcsészettudományi Kara Történeti Intézetének munkatársa az 19. században kialakult első eperjesi múzeumi gyűjteményeket méltatja. Agócs Attila, a Füleki Vármúzeum igazgatója A füleki vár évszázadai című új állandó kiállítást mutatja be. A lévai Barsi Múzeumban található Taby Ica, az aranyonix formatervezője munkásságának dokumentációja, amellyel Katarína Holbová, a múzeum munkatársa foglalkozik előadásában. Bendík Márta, az ipolysági Honti Múzeum és Simonyi Lajos Galéria képviseletében a tíz éve elhunyt Simonyi Lajos festőművészt mutatja be. Gaál Ida, a komáromi Duna Menti Múzeum művészettörténész-néprajzkutatója egy Halász-Hradil magéngyűjtemény bemutatásával foglalkozik a múzeumi kiállítás keretében. Gaucsík István, a Szlovák Tudományos Akadémia Történeti Intézetének fiatal doktorandusza egy kutatómunka eredményét mutatja be a Történeti források a közösségfejlesztésben és az identitásőrzésben címmel. Papp Sándor, a pozsonyi Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának történésze a multimediális lehetőségek kihasználásáról számol be a Hosszú tavasz, forró nyár 1968 című kiállítás megvalósításában. A konferencia keretében a Fórum Kisebbségkutató Intézet épületében megnyílik A magyarok tárgyi emléke a szlovákiai múzeumokban című kiállítás.

KategóriaCikk