Nyelvtörvény – 50 millió forintos alap bírságokra – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Nyelvtörvény – 50 millió forintos alap bírságokra

Nyelvtörvény – 50 millió forintos alap bírságokra

A jövő héttől ingyenes zöldszámon panaszkodhat a nyelvtörvénnyel kapcsolatban

Budapest/Pozsony. A magyar kormányfő tegnap pénzalapnak a létrehozását jelentette be, melyből azokat a szlovákiai magyarokat kárpótolják, akiket a szlovák nyelvtörvényre hivatkozva anyanyelvük használata miatt megbírságoltak. Az 50 milliós alapot a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala fogja kezelni, vezetőjenem feltételezi, hogy rövid időn belül bárkit is kárpótolni kellene. Bajnai Gordon magyar miniszterelnök személyesen jelentette be az alap létrehozását. A kormányfő szerint erre azért van szükség, mert a szlovák fél megsértette a tavalyi szécsényi magyar–szlovák kormányfői találkozón elfogadott megállapodást, és nem kívánja maradéktalanul megfogadni az EBESZ kisebbségi főbiztosának ajánlásait. „Hiába a jó szándék, egy kézzel nem lehet tapsolni“ – fogalmazott Bajnai. A kormány ezért úgy döntött, egy 50 millió forintos (megközelítőleg 185 ezer euró) alapot hoz létre, melyhez mások is csatlakozhatnak. „Az alap nyitott. A magyar kormány azt reméli, hogy magánadományokból, civil szervezetek, pártok, vállalatok adakozásából a keret tovább bővül“ – tette hozzá Bajnai.
Az alapból az anyanyelvük használata miatt eljárás alá vont vagy megbírságolt szlovákiai szervezeteknek és állampolgároknak nyújtanak jogi és pénzügyi segítséget. Az alapot a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK), illetve Bajnai szavai szerint az azt működtető Fórum Intézet fogja kezelni. „Ők intézik a tanácsadói segítséget és a jogi képviselet megszervezését, és ebből a keretből adhatnak kártalanítást, kártérítést“ – mondta. Az alapból ingyenes zöldszámot és internetes panaszbejelentőt fognak működtetni. Ezek már február elsejétől indulnak. „Azt szeretnénk, hogy biztonságot adjon a tudat, van segítség a meghurcoltatás esetén, nem kell félni, ha valaki a saját anyanyelvét használja“ – mondta Bajnai. Petőcz Kálmán, az alapot működtető SZMK szóvivője nem feltételezi, hogy a következő fél évben bárkit is megbüntetnének a szlovák hatóságok. A pénzből szerinte főként a nyelvtörvénnyel kapcsolatos kezdeményezéseket, jogtanácsadást finanszírozzák. A szlovák külügy tegnap nem kívánta kommentálni az alap létrehozását, mivel azt a „kezdődő magyarországi választási kampány részének tekinti”.

KategóriaCikk