Összefogás a helyi fejlesztésért – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Összefogás a helyi fejlesztésért

Összefogás a helyi fejlesztésért

A vidékfejlesztés lényege abban rejlik, hogy a helybéliek új lehetőségeket teremtenek saját környékük számára

Galánta. A vidék a rendszerváltás vesztese – mondják sokan, de kevesen próbálják keresni a kiutat. A mezőgazdaság válsága, a városok iparának leépülése a hagyományos munkahelyek megszűnésével járt, csak éppen ezt nem váltották fel új lehetőségek. Sokan azért is csalódottak, mert elmarad a várt központi segítség és úgy érzik, teljesen magukra maradtak.

Tapasztalataink alapján elmondhatjuk: a vidék a felemelkedéséhez szükséges útján elsősorban magára számíthat. Ez az út nehéz, viszont biztosak lehetünk benne, hogy eredményei tartósak maradnak, ellentétben a nagy központi segélyprogramok sokszor életképtelennek bizonyuló akcióival. Persze szükség van a külső segítségre is, de az Európai Unió gyakorlata is bizonyítja, mennyi munkába kerül, amíg egy-egy környék képessé válik a kívülről érkező segítség hatékony felhasználására. Ezt a folyamatot nevezzük vidékfejlesztésnek, azokat a teendőket, programokat, amelyek új perspektívákat nyitnak egy-egy község vagy kistérség számára. A vidékfejlesztés alapvető szabálya, hogy nincs rá egységes recept. Az új lehetőségek keresésénél ugyanis mindig a helyi adottságokból kell kiindulni, ezeket kell párosítani a máshol ellesett tapasztalatokkal, módszerekkel, megoldásokkal. Ha minden jól megy, ezzel a megoldással néhány év alatt új lehetőségek alakulnak ki, amelyeknek köszönhetően a környékbeliek új állásokhoz, illetve jövedelemhez jutnak. Ebben pedig lehetőleg mindenkinek részt kell vennie, aki az adott környéken felelősséget érez a lakosok sorsáért: a saját helyét megtalálhatja az önkormányzat, a vállalkozók, az önkéntes szervezetek, végezetül a magánszemélyek is.
A Fórum Intézet évek óta foglalkozik olyan tevékenységekkel, amelyek szerves részét képezik ennek a folyamatnak. Mivel azt tapasztaltuk, hogy a vidéki közösségeknek az induláshoz segítségre van szükségük, egyik intézményünk, a galántai Információs Központ vidékfejlesztési programot dolgozott ki. Ez tulajdonképpen 1999 őszén kezdődött, azzal, hogy Magyarországon megpróbáltuk tanulmányozni az ottani kedvező tapasztalatokat. Partnereinkkel közösen a PHARE program támogatásával egy internetes honlapot is létrehoztunk, ahová a többiek okulására mindenki felvihette saját tapasztalatait és általában a régiófejlesztéssel összefüggő anyagokat. #gy született meg a CELODIN, a Helyi Fejlesztések Közép-európai Információs Hálózata. Az eredetileg magyarországi, szlovákiai és romániai anyagokat tartalmazó, de egyébként magyar nyelvű honlap idén vált igazán nemzetközivé. A Visegrádi Alap támogatásával immár cseh és lengyel partnerek is közreműködnek benne, így, aki tanulni szeretne, valóban színes palettáról válogathat. Ebben egyébként nekünk, szlovákiai magyaroknak külön előnyünk, hogy lényegében az összes említett nyelvet megértjük, így szinte mindent használni tudunk.
A kérdés viszont az, miként is juthat el egy-egy község, illetve az összetartozó községek által létrehozott kistérség addig, amikor már fejlesztési programokat képes kidolgozni, sőt rendelkezik a megvalósításhoz szükséges csapattal is. Az Információs Központ egy nonprofit szervezet szerény lehetőségein belül ebben is igyekszik segíteni. Munkatársaink jelenleg Dél-Szlovákia több pontján a helyszínen működő tanácsadóként igyekeznek segíteni a kistérségek talpraállását. Ahová pedig nem jutunk el, az érdeklődők vidékfejlesztési műhelyeink keretében rendezett találkozóinkon ismerkedhetnek a legfontosabb teendőkkel.
Az viszont mindannyiunk számára nyilvánvaló, hogy még nagyon az út elején járunk. Eredményt pedig csak úgy lehet elérni, ha minél többen nagyon akarják azt, nemcsak helyben, hanem hozzánk hasonlóan külső segítségként is. Ezért reménykedünk abban, hogy az ÚJ SZÓ-ban ezentúl havonta megjelenő vidékfejlesztési oldal is hozzájárul a szükséges információk terjesztéséhez és a vidékfejlesztés iránti kedvcsináláshoz. Ma ugyanis már elmondhatjuk, hogy bár ezt tanulni még mindig Magyarországon lehet a legjobban, itthon is egyre több a lehetőség a megszerzett tudás gyakorlati kamatoztatására. Jó lenne, ha ezt Dél-Szlovákiában is mind többen kihasználnák, már csak azért is, mert ennek keretében olyan lehetőségeket teremthetünk, amelyek évtizedekre biztos munkalehetőséget biztosítanak és nem leszünk ráutalva valamiféle központi segítségre.

KategóriaCikk