Ötvenmilliós alap a szlovákiai magyarok nyelvtörvény miatti kárpótlására – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Ötvenmilliós alap a szlovákiai magyarok nyelvtörvény miatti kárpótlására

Ötvenmilliós alap a szlovákiai magyarok nyelvtörvény miatti kárpótlására

A magyar kormány 50 millió forintos alapot hoz létre február 1-jétől azoknak a szlovákiai magyaroknak a kárpótlására, akiket megbírságoltak anyanyelvük használata miatt a szomszédos országban – jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök Budapesten.

Magyarországi sajtóhírek alapján Bajnai Gordon közölte, a pénz a Szlovákiai Magyar Kisebbség Kerekasztalán és annak háttérintézményén, a Fórum Intézeten keresztül juthat el az érintettekhez. A két szervezet jogi és pénzügyi segítséget, valamint tanácsot, támogatást és kárpótlást ad az eljárás alá vont vagy megbírságolt magyaroknak. Hozzátette: a pénzt a költségvetés általános tartalékából csoportosították át.
Bajnai Gordon jelezte: az alapban elhelyezett 50 millió forint az idei évre szól, és az abba való befizetéssel bárki hozzájárulhat a szlovákiai magyarok kárpótlásához. Bajnai bízik abban is, hogy nemzetközi nyomásra megváltozhat a szlovák hatóságok álláspontja, s később eltekintenek a büntetésektől. Ebben az esetben a magyar miniszterelnök szerint a szlovákiai magyarok a pénzt anyanyelv-használatuk bővítésére fordíthatják.

KategóriaCikk