Somorja: újra nyitva a felújított Bibliotheca Hungarica – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Somorja: újra nyitva a felújított Bibliotheca Hungarica

Somorja: újra nyitva a felújított Bibliotheca Hungarica

SOMORJA | Közel két hónap után megnyílt a Bibliotheca Hungarica a somorjai Fórum Intézetben, a digitális könyvtárt folyamatosan bővítik.

Nyáron felújították a könyvtárt, új polcokat helyeztek el és bővítették a raktárt. Az elmúlt években folyamatosan gyarapodott a gyűjtemény, emiatt előfordult, hogy dobozokban kellett tárolni a könyvtári törzsállomány másodpéldányait. Az év elején pályázatot nyújtottak be a földszinti raktárhelyiségek felújítására, a Bethlen Gábor Alap dotációjából finanszírozták a fejlesztést.

„Két hónap szünet után nyitottuk újra a könyvtárt. Felújítottuk a raktárt, lebontattuk a közfalat, egybenyitottuk a területet. Új mobilpolcokat szereltünk be” – beszélt a munkálatokról Roncz Melinda, a Bibliotheca Hungarica igazgatója. A tizenkét sínen futó mobilpolcnak köszönhetően ötszáz folyóméternyi helyet nyertek a raktárban. A szerelés után a törzsállomány könyveivel és a hagyatéki gyűjteménnyel töltötték fel a polcokat és áthelyezték a Csemadok Könyvtárat. Az átalakítással ötven méter szabad területet nyertek az új könyveknek.

„Körülbelül huszonötezer könyvet tartalmaz a feldolgozott állomány. Olyan könyveket is kiraktunk a mobilpolcokra, amelyek még nem szerepelnek a könyvtári programban, ezért a kutatók nem tudják visszakeresni őket. Főleg a hagyatéki könyveink várnak még feldolgozásra” – folytatta az igazgató. Roncz Melinda elmondta, mindig akad munka, az év végéig további nagy projekteket terveznek. „Most 10-15 ezer könyv van a könyvtári térben. Az állomány 60-70ezer darabos. Szeretnénk tematikailag átrendezni a könyveket. Folyamatosan bővítjük az adatbank.sk-n található digitális könyvtárat, ezt is fejlesztenénk” – közölte Roncz Melinda.
Hétköznaponként reggel nyolctól délután háromig várják a látogatókat. Ha valaki speciális témában keres könyvet, előzetesen egyeztethet, hogy megkönnyítsék számára a kutatást.
KategóriaHír/Infomáció