Somorján a nyelvtörvény hatásairól érdeklődtek Vollebaek tanácsadói – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Somorján a nyelvtörvény hatásairól érdeklődtek Vollebaek tanácsadói

Somorján a nyelvtörvény hatásairól érdeklődtek Vollebaek tanácsadói

Somorján a nyelvtörvény hatásairól érdeklődtek Vollebaek tanácsadói Nyelvtörvény nyomtatás Kurt Vollebaek EBESZ-főbiztos tanácsadói a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézetben szlovákiai magyar és más nemzeti kisebbségi szervezetek képviselőivel találkoztak szerdán. Látogatásuk célja a módosított államnyelvtörvény hatásainak és következményeinek felmérése.

Tóth Károly, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója a Bummal közölte, a főbiztos tanácsadói – Judith Gimenez és Natalie Sabanadze – elsőként Somorja város képviselőitől kértek tájékoztatást a magyar nyelvhasználattal kapcsolatos tapasztalataikról.

A találkozón részt vett Domsitz Károly, Somorja város polgármestere, Bárdos Gábor alpolgármester, Végh László önkormányzati képviselő, a kulturális bizottság elnöke, Vajas Štefan, az oktatásért felelős szakreferens, Bugár Gabriella, a Corvin Mátyás Alapiskola igazgatója, Trencsik János, a Madách Imre Gimnázium igazgatója, valamint Nagy Péter, a helyi Csemadok elnöke.

AZ EBESZ szakértői továbbá megbeszélést folytattak a szlovákiai magyarok nyelvi jogainak érvényesítéséről, amelyről Petőcz Kálmán, Horony Ákos és Agócs Gergely, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szakértői adtak tájékoztatást. Mészárosné Lampl Zsuzsanna szociológus, a Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársa a szlovákiai magyarok identitásáról készített felmérés eredményeit ismertette.

A szlovákiai magyar televíziózás legiszlatív korlátairól Czibula Csaba, a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetségének elnöke és Horváth Gabriella alelnök beszélt. A tankönyvkiadásról, a szlovák nyelvoktatásról, valamint a helységnevek használatáról a tankönyvekben Tóth Erzsébet, a TERRA Könyvkiadó igazgatója tájékoztatta a szakértőket. A találkozón részt vettek a szlovákiai nemzeti kisebbségek képviselői is: Hrubík Béla, a Csemadok elnöke, Vladimír Protivňák, a Ruszin Megújhodás elnöke, Miroslav Kerekanič, Silvia Lisinová és Miron Krajkovič, a szervezet további képviselői.

KategóriaCikk