Szekció születik – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Szekció születik

Szekció születik

Somorja – A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK) égisze alatt tartottak az elmúlt szerdán szakmai tanácskozást a honi magyar média helyzetéről a Fórum Intézet székházában.
A közel harminc résztvevő egyebek mellett olyan kérdésekre kereste a választ: van-e egyáltalán magyar kisebbségi média Szlovákiában, mit jelent magyar a közszolgálatiság fogalma, jogos-e elvárni a szlovákiai magyar sajtótól, hogy közszolgálati legyen? Szó volt továbbá a szlovákiai magyar olvasók-rádióhallgatók-tévénézők politikai orientációjáról és értékrendjéről, az időszerű média tartalmi kihívásairól és lehetőségeiről, és megfogalmazódott az a vélemény is, hogy szükség van egy dél-szlovákiai regionális kereskedelmi magyar nyelvű rádióadásra. Az elmúlt hónapokban a Pátria rádióban végbement átalakításokat bírálók felvetéseire Both Enikő, az adás vezetője kijelentette: A híresztelésekkel ellentétben nincs veszélyben, vagyis nincs nagyobb veszélyben a Pátria rádió, mint maga a Szlovák Rádió.
Petőcz Kálmán, a tanácskozás egyik szervezője szerint ez a fórum a szlovákiai magyar civil kerekasztal szakmai szekciójaként működhet tovább a jövőben.

KategóriaCikk