Szimbolikus jelentőségű könyvbemutató – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Szimbolikus jelentőségű könyvbemutató

Szimbolikus jelentőségű könyvbemutató

Kezdetét vette az idei kulturális rendezvénysorozat

Tornalja. Szerdán kezdetét vette az a kulturális, tudományos és művészeti rendezvénysorozat, melyet decemberben hirdetett meg Dubovszky László polgármester. Az eseménysorozat célja az, hogy valós képet közvetítsen az itt élő emberekről, ugyanakkor ablakot nyisson a helyieknek a Kárpát-medencére és Európára. Ennek értelmében a város megpróbálja összehangolni, egy csokorba gyűjteni, s együttműködve az egyes szervező intézményekkel, közös cím alatt megrendezni az összes, a fent említett témába vágó rendezvényt. Szerdán a városi könyvtárban Kotics József, a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Tanszékének vezetője és Liszka József, a komáromi székhelyű Etnológiai Központ igazgatója mutatta be ez utóbbi intézmény legújabb évkönyvét. Ahogy Liszka József fogalmazott a találkozó elején, ennek a rendezvénynek szimbolikus jelentősége volt. Egy héttel korábban ugyanis épp egy tornaljai születésű költő, publicista legújabb kötetét mutatták be Dunaszerdahelyen, most pedig egy kisalföldi intézmény kiadványa került bemutatásra Gömörben. Ezek a kezdeményezések kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy a szlovákiai magyarok is jobban megismerjék egymást, egymás munkáit.

A tornaljai rendezvénysorozat szombaton délután folytatódik a helyi művelődési központban, amikor törökszentmiklósi és tiszapüspöki képzőművészek és zenészek mutatkoznak be. Az eseménysorozattal kapcsolatban Dubovszky László elmondta, többé-kevésbé összeállt az a társaság, azok a szervezetek és intézmények, akik szerepet kívánnak vállalni a szervezésben. Megtudtuk, ez a kulturális nyitás már most túlmutat a két szomszédos ország kapcsolatainak ápolásán, valamint a fent nevezett témákon. A tervekben nyugat-európai és japán kapcsolatfelvétel is szerepel, melyek egy vagy másfél éven belül valósulhatnak meg.

A polgármester elmondta, az idén már kézzelfogható eredményei is lehetnek a különféle kapcsolatfelvételeknek az idegenforgalom és a turizmus terén. Mint mondta, helyi vállalkozók mellett Amerikában élő magyar üzletemberekkel is tárgyalások folynak, s amennyiben ezek sikeresek lesznek, úgy igen jelentős beruházásra számíthatnak a gömöri városban.

Visszatérve a szerdai rendezvényre, szakmai szempontból máris eredményesnek tekinthető. Az eseményt követően ugyanis Kotics József felvetette új kutatások elindításának lehetőségét, s már körvonalazódni látszik egy kisalföldi, illetve egy gömöri kutatás megkezdése is. Ez azért sem elhanyagolható tény, mivel amennyiben a tudományos érdeklődés egy-egy földrajzi térség felé irányul, előbb-utóbb ezek iránt a régiók iránt a szélesebb közvélemény is elkezd érdeklődni.

KategóriaCikk