Szülőföldön az információs társadalomba – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Szülőföldön az információs társadalomba

Szülőföldön az információs társadalomba

21 eMagyar pontot adtak át Somorján

2005. május 13-án Somorján rendezték meg a Fórum Kisebbségkutató Intézetben a Szülőföldön az információs társadalomba c. konferenciát. A szakmai rendezvény apropója a magyar nyelvű információterjesztést elősegítő eMagyar pontok átadása volt. Az eseményen részt vett Kovács Kálmán, a Magyar Köztársaság informatikai és távközlési minisztere, aki ismertette a magyar kormány elképzeléseit a magyar nyelvű világháló kiterjesztéséről. Jelenleg a határon túl 179 eMagyar pont működik, ebbe tartozik bele a Felvidéken most átadott 21 csatlakozási pont is. Bugár Béla felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy a hálózat segítségével könnyebb lesz fejleszteni a kisebb régiókat, az egész dél-szlovákiai kisebbségi rendszert.
Szlovákiában az eMagyar pontok közvetítője a Mécs László Társulás. A programot Magyarországon a Puskás Tivadar Közalapítvány irányítja az informatikai minisztérium anyagi támogatásával. 2004-ben a kormány 228 millió forintot fordított a hálózat kiépítésére. A támogatásból a számítógépes felszerelés mellett biztosították a szoftverek beszerzését is. Szlovákiába 25,5 millió forint jutott, infrastruktúrára 10,9 millió, tartalomfejlesztésre 7,2 millió, képzésre 3,1 millió, magyar kultúrára 4,3 millió. A hálózat múködtetésében a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége is részt vesz, erről a szövetség elnöke, Pék László számolt be. Tomolya Róbert, a füleki gimnázium tanára az ECDL képzés lebonyolításáról adott információkat a mintegy 50 meghívott vendégnek.
Felvidéken az eMagyar pontok működtetői nonprofit szervezetek. A következő településeken jöttek létre eMagyar pontok: Somorja, Felsőszeli, Galánta, Diószeg, Taksony, Dunaszerdahely, Komárom, Nagymegyer, Köbölkút, Párkány, Ipolyság, Ipolynyék, Palást , Fülek, Tornalja, Rimaszombat, Rozsnyó, Torna, Kassa, Királyhelmec, Nagykapos.
A hálózat működéséről további részletek olvashatók a www. forumic.sk honlapon.

KategóriaCikk