Tankönyv és asszimiláció – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Tankönyv és asszimiláció

Tankönyv és asszimiláció

Somorja – A Dél-szlovákiai Információs Hálózat szervezésében múlt szerdán immár harmadik alkalommal került sor a felső-csallóközi városban a szlovákiai magyar civil szervezetek országos találkozójára, Civil Fórum, Önépítkező civil társadalom 2008 címmel. A konferencia célja, hogy minden évben felmérje a szlovákiai magyar szervezetek problémáit, a dél-szlovákiai civil szféra perspektíváit, reagáljon a szervezeteket érintő aktuális problémákra.
Az idei találkozó középpontjában a tankönyvvita, illetve a szlovákiai magyarok asszimilálódásának kérdése állt. Az összejövetelt Tóth Károly nyitotta meg és vezette. Nagy Myrtil bemutatta a Civil Tükör internetes portált, amely internetes folyóiratként folyamatosan tájékoztat majd a dél-szlovákiai civil szféra helyzetéről. Petőcz Kálmán ismertette annak a három részből álló nemzetközi konferenciasorozatnak az eredményét, amely a kisebbségi érdekérvényesítés közép- és kelet-európai megoldásairól és hiányosságairól szólt.
Szó esett a Pázmány Péter Alapítvány anyagi eszközeinek racionális, szlovákiai magyar identitástudatot erősítő felhasználásáról, a szlovákiai magyarok tudományos, irodalmi és közéleti idős személyiségeinek megbecsüléséről és anyagi segítségéről, a helyi önkormányzatok és a civil szervezetek együttműködéséről, az ifjúsági és részképzési támogatásokról, a beiratkozási programok hiányosságairól, a szórványokban élő magyar közösségek helyzetéről, az iskolák versenyképességének növeléséről, a pályázati lehetőségek kihasználásáról, az anyagi erőforrások növeléséről, a szervezetek információcseréjének lehetséges eszközeiről. A résztvevők megvitatták azt a két dokumentumot, amelyet a rendezők terjesztettek a Civil Fórum elé. Az egyik, A magyar tankönyvek ügye nem csak magyar ügy címmel a szlovák közélet szereplőit szólítja fel tiltakozásra a magyar tankönyvekben alkalmazott földrajzi nevek használata ellen. A szlovák oktatási tárca húsz évvel a rendszerváltás és négy évvel Szlovákia európai uniós csatlakozása után újból a kommunista múltat idéző módszereket alkalmaz, direktív eszközökkel kíván beavatkozni a magyar iskolákban használatos tankönyvek nyelvhasználatába. Ez pedig már nem csak magyar ügy: Szlovákia minden állampolgárának az ügye! – mutat rá a dokumentum.
A rendezvény végén került sor a három éve alapított Civil Társadalom Fejlesztéséért Díj átadására. Ebben az évben a díjat Dittel Laura, a Kárpátok Alapítvány szlovákiai igazgatónője vehette át több éves áldozatos munkájáért a kelet-szlovákiai régióban.

KategóriaCikk