Tárgyak, emlékek muzeológusok szemével – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Tárgyak, emlékek muzeológusok szemével

Tárgyak, emlékek muzeológusok szemével

SOMORJA – „A történészt végül is azért érdekli a múlt, hogy saját korának kérdéseit jobban megválaszolhassa“ – idézte Alain Guéryt az egyik előadó a Musaeum Hungaricum elnevezésű konferencia-sorozat idei, hatodik rendezvényén, melyet szerdán tartottak meg a Fórum Kisebbségkutató Intézet székházában.

Az elhangzott kilenc előadás legfőképpen a szlovákiai magyarság tárgyi emlékei és ezek múzeumi dokumentációja témakörét érintette. Danter Izabella szervező a Paraméter érdeklődésére elmondta, hogy somorjai szakmai találkozójaikon a történészek, művészettörténészek, régészek és néprajzkutatók évről évre bemutatják gyakorlati munkájuk friss eredményeit, beszámolnak kutatási projektjeikről és véleményt cserélnek a muzeológia időszerű kérdéseiről. Az előadások szövege könyv alakban is megjelenik.

A boldogfai székhelyű Mátyusföldi Muzeológiai Társaság, a somorjai központú Fórum Kisebbségkutató Intézet és a Galántai Honismereti Múzeum együttes rendezvényét a SZK Kulturális Minisztériuma, illetve a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat támogatták.

KategóriaCikk