Téma: a második világégés – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Téma: a második világégés

Téma: a második világégés

Helytörténészek országos találkozója Udvardon

Udvard. Kilencedik alkalommal rendezik meg a hét végén a szlovákiai magyar helytörténészek országos találkozóját, a Mérföldköveket, amely témájában ezúttal a második világháború befejezésének 60. évfordulójához kötődik.

Április 29-én, pénteken 10 órától Múltidéző címmel a középiskolások történelmi vetélkedőjének országos döntőjét tartják a helyi művelődési házban, este hét órától pedig a Pro Patria Honismereti Szövetség vezetőségi ülése zajlik a községi hivatalban. Szombaton reggel kilenc órakor Kálazi József, Udvard polgármestere és Koncsol László, a szövetség elnöke köszönti a vendégeket, majd átadják a Patria-díjat. Magyarország második világháborús szerepéről Szakály Sándor budapesti hadtörténész ad elő, Janek István budapesti történész előadásának témája pedig az első bécsi döntés és a magyar-szlovák kapcsolatok. Bukovszky László levéltáros az 1944-es és 1945-ös felső-csallóközi menekültügyről beszél, Csanda Gábor irodalomtörténész előadásának címe pedig A háborús évek tükröződése a szlovákiai magyar irodalomban. Az előadásokat vita követi, majd a helytörténészek ismertetik kutatási eredményeiket. A szakmai találkozó szervezői a helyi önkormányzat, a Pro Patria Honismereti Szövetség, a somorjai Bibliotheca Hungarica, a Csemadok, valamint a Rákóczi Szövetség Udvardi Alapszervezete. Kusy Károly, e két utóbbi alapszervezet elnöke, Udvard alpolgármestere elmondta: az amatőr és hivatásos helytörténészek mellett szívesen várják a téma iránt érdeklődő személyeket; ők a 035/6484 079-es telefonszámon jelezhetik részvételi szándékukat.

KategóriaCikk