Tízéves a Katedra pedagógiai folyóirat – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Tízéves a Katedra pedagógiai folyóirat

Tízéves a Katedra pedagógiai folyóirat

Ünnepeltek az őszi Katedra Napokon

A magyar irodalom tanítása és a tízéves Katedra köszöntése szerepelt a XII. Katedra Napok programján.

“Aki a múltját nem becsüli, annak jelenét a következő nemzedék nem fogja ismerni” – mondotta Gecsei Edit, a XII. Katedra Napok első előadója. A győri közoktatási szakértő példákkal gazdagon illusztrált előadásában a regionális irodalom és művelődéstörténet integrált tanításának lehetőségeiről beszélt. A. Szabó László, a Katedra Társaság elnöke szerint élő példáját adta annak, hogyan lehet hagyományaink felmutatását sikeresen ötvözni a modern technika alkalmazásával.

Németh Zoltán irodalomkritikus a kortárs magyar irodalom tanításához szolgált példákkal. Őt követte Vajda Barnabás, aki a jelen lévő közel száz érdeklődő számára megismételte az előző napon a Katedra Társaság ülésén ismertetett és megvitatott előadását a Katedra című lap tíz évéről.

A XII. Katedra Napok délutáni programja az ünneplés jegyében folyt. Átadták a Katedra-díjakat, melyeket ezúttal Laczkóné Erdélyi Margit egyetemi docens, a Katedra állandó szakírója és Tóth Erika, a Pátria Rádió szerkesztője kaptak munkásságuk elismeréséül, valamint a pozbai alapiskola nevében Tóth Valéria, az iskola igazgatója vehetett át az iskola megtartásáért. Emléklapokat adtak át a Katedra munkáját támogató személyeknek, illetve intézmények és szervezetek vezetőinek. Kihirdették az Informačný vek verseny győzteseit, valamint a Katedra által meghirdetett szépírói pályázat eredményét. A bíráló bizottság nevében Zalán Tibor József Attila-díjas költő értékelte az ifjú tollforgatók alkotásait és adta át a megérdemelt jutalmat a pályázaton díjat nyert tanulóknak és felkészítő tanáraiknak.

Köszöntötték a Katedrát a jelen lévő vendégek, köztük Csáky Pál, a szlovák kormány miniszterelnök-helyettese, a rendezvény fővédnöke, Bálint-Pataki József, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke, Győrfi Csaba, magyar nagykövet. Szigeti László, oktatási államtitkár elmondta, fontos lenne, hogy a Katedra támogatása ne legyen annak függvénye, ott van-e a Magyar Koalíció Pártja a kormányban vagy sem. A. Szabó László, a nemzetiségi főosztály vezetője egy tanmesét mondott a rókáról és az oroszlánról, jelezve, lehet várni a segítséget, és lehet segíteni. Választás kérdése, ki melyik szerepet vállalja. A Katedra készítői cselekedtek. Hodossy Gyula, a lap kiadója elmondta, a tíz évet szolgálatnak tekinti, ahol nem választható külön, aki ad és aki kap. Megköszönte minden munkatársnak és támogatónak, hogy a Katedra mellé álltak, és ha kellett, segítettek.

KategóriaCikk