Több ezren tüntettek a nyelvtörvény ellen – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Több ezren tüntettek a nyelvtörvény ellen

Több ezren tüntettek a nyelvtörvény ellen

Ondrej Dostál: A nyelvtörvény nem szlovák–magyar vita; Csáky Pál: Hol vagytok, szlovák demokraták?

Dunaszerdahely. Megtelt a DAC-stadion a nyelvtörvény elleni tegnapi tiltakozó megmozduláson. A tüntetést az MKPés több szlovákiai magyar civil szervezet rendezte. A szervezők szerint sikeres volt a megmozdulás, de azzal kapcsolatban ők is szkeptikusak, hogy mindez hogyan hat a szlovák politikusokra és a közvéleményre.
Nagy érdeklődés övezte a tiltakozó akciót. Az várható volt, több ezren lesznek a stadionban, hiszen az MKP több járásból is autóbuszokat indított a rendezvényre.
A lelátók délután háromra nagyrészt megteltek, a szervezők szerint 12 ezren vettek részt a megmozduláson – a rendőrség szerint hat és félezren voltak a stadionban. Helyszíni tudósítóink szerint a reális szám 10 ezer körül mozoghatott. A rendezvényen a legnagyobb szlovákiai magyar civil szervezetek vezetői és az MKP politikusai szólaltak fel. Az egyetlen szlovák szónok Ondrej Dostál, az OKS alelnöke volt, akinek néhány perces beszédét többször is taps szakította meg. Dostál szerint a nyelvtörvény körüli vita nem szlovák–magyar vita, hanem a normális és nacionalista politikusok közötti vita. Lapunknak azt nyilatkozta, nem fél attól, hogy felszólalása miatt leárulóznák a szlovákok. Szerinte a szlovák–magyar kapcsolatok kiéleződéséért a szlovák ellenzéki pártok is felelősek, mert alibista módon állnak hozzá a nyelvtörvény körül kialakult hisztériához. A tiltakozó megmozduláson Petőcz Kálmán ismertette a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala által elfogadott, nyelvtörvénnyel kapcsolatos nyilatkozatot (ez és az MKP nyilatkozata is elolvasható honlapunkon vagy az Új Szó szerdai nyomtatott kiadásában).
Ján Slota SNS-elnök még a nagygyűlés alatt reagált a dunaszerdahelyi akcióra. Azt, hogy aláírásokat gyűjtöttek az államnyelvtörvény ellen, csak afféle elterelő hadműveletként értelmezi, mert az akció tényleges célja a magyar kisebbség mozgósítása zavargásokhoz és a feszültségkeltéshez – mondta Slota.
„Szlovák demokraták: hányan vagytok és mi a véleményetek” – kérdezte felszólalása végén Csáky Pál, az MKP elnöke. Azt üzente a szlovák kormánynak és az államfőnek: mi csak azt tiszteljük, aki minket is tisztel.
Az MKP elnöke lapunknak sikeresnek ítélte a rendezvényt, melynek reálpolitikai eredményei csak később mutatkoznak meg.
Csáky úgy véli, a tüntetés egyik eredménye, hogy a kulturális tárca a napokban bejelentette, csak januártól fognak büntetéseket osztani a nyelvtörvény megsértése miatt. A rendezvénnyel a 2. és a 3. oldalon is foglalkozunk.

KategóriaCikk