Történelmi képeslapok – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Történelmi képeslapok

Történelmi képeslapok

A Csallóközi Múzeumban 1000 képeslap és fénykép került kiállításra

A 19. század végén, illetve a 20. század elején az egész világon elterjedtek a képeslapok. Fotóműtermeknek és nyomdáknak jó üzleti lehetőséget biztosított az új divat. Termékei között vannak – mai szemmel nézve – nevetségesen naiv lapok is. Ami viszont a mai kor számára is rendkívül fontossággal bír, a képeslapok gyakran örökítettek meg olyan eseményeket, épületeket, utcákat, amelyeket a mai ember már csak e felvételekrúl ismerhet, azaz pótolhatatlan kultúrtörténeti dokumentumoknak tekinthetők.
Hogyan változott Dunaszerdahely és környéke? Erre a kérdésre most a városunkban székelő Csallóközi Múzeum látogatói is választ kaphatnak, ugyanis mintegy 1000 darabos gyűjtemény várja az érdeklődőket. Mi is ellátogattunk a „Sárga kastély” falai közé, ahol Bevilagua Olga, a múzeum munkatársa válaszolt a kérdéseinkre. Milyen előzmények vezettek a most látható kiállítás megnyitójáig?
– Az ötlet még tavaly született a Nagyszombati megye járási múzeumainak együttműködése folytán. A múzeumok kiválogatták a náluk megtalálható régi történelmi képeslapokat, ezeket egészítették ki a levéltárokban fellelt képeslapok. Főleg azokat helyeztük előtérbe, melyek városrészeket és nevezetes épületeket ábrázolnak. Így áll össze a most látható kiállítás „vándorrésze”. És attól függően, hogy az hol kerül bemutatásra, ezt még kiegészítik az adott járásban lévő egyéb intézmények, illetve magánszemélyek gyűjteményeivel is.

• Ez a kiegészítés Dunaszerdahelyen honnét származik?
– A dunaszerdahelyi anyag nagy részét a somorjai székhelyű Fórum Intézet és a Bibliotheca Hungarica könyvtár gyűjteményéből kölcsönöztük, illetve a Vágsellyei Állami Levéltárból. Nagyon gazdag anyagot kaptunk magánszemélyektől is. Slovák László fényképein a Duna mente varázsa éppúgy fellehető, mint Dunaszerdahely városképének változása. Vagy említhetem még Kornfeld Tibort is, akinek köszönhetően olyan épületek is elénk tárulkoznak, melyek sajnos már nem érték meg a jelenkort. Közéjük tartozik az egykori nevezetes zsinagóga is, mely bombázás áldozata lett.

• A falon megtekinthető képeslapokon és fényképeken kívül három asztalt is felállítottak. Ezeken mik tekinthetők meg?
– Ezeken Dunaszerdahely térképei láthatóak, melyek nagyon jól illusztrálják a város nagyságának és arculatának fejlődését. Továbbá itt vannak járásunk községi hivatalai által kiadott képeslapok is, melyeken általában a település címere is fellehető. Ugyancsak megtekintésre bocsátottuk a Honismereti Kiskönyvtár komáromi KT Kiadó által kiadott füzeteit is. Mivel több mint 60 községe van a járásunknak, a tájékozódást és a keresgélést ábécé sorrendi elhelyezéssel igyekeztünk megkönnyíteni. Szinte nincs is olyan község, melyből ne lenne látható valamilyen felvétel ezen a kiállításon.

• A tárlat képeslapjai közül melyik a legöregebb?
– A legrégebbi egy 1896-ban kiadott somorjai képeslap. Tehát csupán két évvel fiatalabb, mint a magyar képeslapkiadás, amely 1896-hoz datálódik. Ebben az évben a Magyar Posta 32 lapból álló millenniumi sorozatot jelentetett meg, főként budapesti és történelmi témákkal, illetve néhány vidéki tájképpel.

• Meddig látogatható a kiállítás és kik a leggyakoribb vendégeik?
– A tárlatot június 24-én nyitottuk meg, ez még szeptember 20-ig látogatható. A nyári időszakban főleg a városunkba érkező turisták térnek be hozzánk, de azért szép számmal helyi lakosok is érkeznek. Hamarosan kezdődik a tanév, és szeretettel várjuk diákjainkat is.

KategóriaCikk