Új köntösben, megújulva a Zalabai Zsogmond könyvtár – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Új köntösben, megújulva a Zalabai Zsogmond könyvtár

Új köntösben, megújulva a Zalabai Zsogmond könyvtár

A városi könyvtárat és a mozit a múltban a városi művelődési központ működtette. A mozi már évekkel ezelőtt bérbe került, a könyvtárat pedig a Somorján tíz éve működő Fórum Intézet vette át az önkormányzattól. A könyvtár tavaly külsőleg-belsőleg teljesen megújult. A változásokról Bereck Zsuzsannát, az intézmény szakmai vezetőjét kérdeztük.
A könyvtárlátogató közönséget elsősorban az érdekli, mit hozott ez nagyszabású felújítás.
-Hivatalosan, vagyis ünnepélyes külsőségek között csak múlt év decemberében adták át a belső tereiben teljesen felújított, korszerűbbé varázsolt Zalabai Zsigmond Városi Könyvtárat, vizsont mi gyakorlatilag már május elsejétől az olvasók rendelkezésére álltunk. A Fórum Intézet azzal a feltétellel vette át a városi könyvtárat a helyi önkormányzattól, hogy mindenkor köteles biztosítani annak folyamatos működtetését. A májusi nyitás óta leggyakoribb látogatóink megtapasztalhatták, hogy a belső térségekben szinte minden kicserélődött: a bútorok, könyvállványok, ablakok, ajtók, radiátorok, világítótestek. Az egykori kopott padlógumit korszerű talajcsempe váltotta fel, a régi bútorzatból gyakorlatilag semmi nem maradt meg.
Egy könyvtár esetében talán az a leglényegesebb, mi található a könyvespolcokon.
-A könyvállományt tekintve is számottevő változásokra került sor. Több mint negyvenezer könyv volt itt, amiből tízezret sajnálatosan már ki kellett selejtezni. Ez a selejtezés elsősorban az elronygyolódott állagú könyveket, illetve az elavult szakirodalmat érintette. Az utóbbi irodalom zöme már inkább dezinformált, semmint informált, tehát a könyvállománynak erre a részére már nagyon ráfért a vérfrissítés. Jelenleg tehát mintegy harmincháromezer kötetnyi könyv van a könyvtárunkban.
Ahhoz, hogy egy könyvtár vonzó, érdekes legyen az olvasók számára, mindig újítani kell az állományt. Önöknek sikerül ez rendszeresen, van rá pénz?
-Könyvvásárlásra elsősorban a saját bevételünket használjuk fel, de tavaly egy pályázat útján az Illyés Közalapítványtól is kaptunk nyolcszázezer forintot, így nagyon szépen fel tudtuk tölteni a polcainkat érdekesebbnél érdekesebb könyvekkel. Ajándékba is sok könyvet kaptunk, kiadóktól, az olvasóktól, A Bibliotheca Hungaricától, valamint a Fórum Intézettől.
A könyvtár leggyakoribb látogatói melyik korosztályból kerülnek ki?
-A gyerekektől kezdve a nyugdíjasokig mindenki megfordul nálunk. Talán az ifjúságot hiányolom kicsit. Az ingyenes internetezési lehetőség vonzza őket, de könyvet már ritkábban vesznek kézbe. A serdülő gyermekek tizenégy éves korig fél órát, felnőttek pedig egy órát internetezhetnek. A könyvári tagsági illeték egy évre a felnőttek részére száz korona,a diákoknak és nyugdíjasoknak pedig ötven korona. A nyitvatartási idő is változott, hosszabb lett. Kedden, szerdán és csütörtökön délelőtt kilenctől este hatig, hétfőn és pénteken délután egytől négyig, szombaton pedig reggel nyolctól délig állunk az olvasók rendelkezésére. Naponta álatlában ötven olvasó fordul meg könyvtárunkban. A felújított, kellemes hangulatú olvasótermet is szívesen látogatják, 28 fajta folyóirat áll az olvasók rendelkezésére.
Milyen típusú köynvek a menők manapság?
-A gyermekek természetesen már várják a Harry Potter következő részét, de persze más ifjúsági és ismeretterjesztő köynveket is szívesen kikölcsönöznek. A felnőttek általában a legújabb bestsellereket keresik, a tanulóifjúság pedig általában a kötelező és ajánlott olvasmányokat. Az egyetemistáknak a legfrisssebb szakirodalomra lenne szükségük, ennek beszerzése okozza a legtöbb problémát. Egyrészt mert nagyon széles skálájú az igény, a kínálat pedig siralmasan gyenge, másrészt a mi anyagi lehetőségeink is korlátozottak. Épen ezért vezettünk be egy új szolgáltatást. Ha az olvasó a keresett könyvet nálunk nem találja meg, viszont valahol, valamilyen könyváruházban hozzájutott, akkor mi a könyv árát kifizetjük, majd a könyvet bevesszük az állományunkba, s onnan kikölcsönözheti.
A könyvállomány bővítésén,a sikerkönyvek megvásárlásán kívül mit terveznek még a jövőben?
-Amolyan minitárlat formájában a falakon képzőművészeti alkotásokat állítunk ki, hiszen ezáltal is hangulatosabb a könyvtárunk. Nagyon jó a kapcsolatunk a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeummal,a festményeket tőlük kapjuk. Legutóbb Božena Augustínová képeit láthatták olvasóink, márciustól pedig a múzeum gyűjteményéből egy újabb válogatásban gyönyörködhetnek. Legújabb könyveinkből könyvkiállítást rendezünk. Az író-olvasó találkozókat amolyan irodalmi szalon formájában szeretnénk megszervezni,ahol a szabad, kötetlen társalgásra fektetjük a hangsúlyt. Márciusban dr. Kiss László csilizradványi köorvos lesz a vendégünk, aki könyvírással is foglalkozik, remek orvostörténeti munkáiért már számos elismerésben részesült. Tehát igyekszünk minél érdekesebbé és vonzóbbá tenni a Zalabai Zsigmond Könyvtárat, hogy a könyvbarátok s egyáltalán a város minden érdeklődő polgára örömét lelhesse benne.

KategóriaCikk