Üzenetek a múltból – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Üzenetek a múltból

Üzenetek a múltból

Pozsony – Arany A. László (1909-1967) szociográfiai-néprajzi témájú fényképeiből nyílt kiállítás a fenti címmel szerdán kora este a Magyar Kultúra Múzeumában.
„Arany A. László nyelvész, tudományszervező az 1930-as évek második felétől kutatta Szlovákia kétnyelvű vidékeinek nyelvjárásait. Gyűjtő útjain több száz fényképet készített, elsősorban Zoboraljáról (Zsére, Kolon, Geszte, Csitár, Pográny stb.). A kiállítás az 1941 és 1943 között a szlovák államban maradt magyarok mindennapjairól készült szociográfiai és néprajzi témájú fényképekből válogat. A különös érzékenységgel készült fotók dokumentumjellegük mellett esztétikai és fotótörténeti szempontból is jelentősek“ – mondta el a Paraméter érdeklődésére Végh László, a tárlatrendező Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársa, aki Nagy Myrtillel együtt a kiállítás kurátora. A műszaki előkészítés Kusy Ferenc munkája.
A kiállítást, amely a Brämer-kúriában október 26-ig látogatható, a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma támogatta.

KategóriaCikk