Válaszol Dušan Čaplovič kisebbségi miniszterelnök-helyettes – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Válaszol Dušan Čaplovič kisebbségi miniszterelnök-helyettes

Válaszol Dušan Čaplovič kisebbségi miniszterelnök-helyettes

– Nem tartja saját maga és hivatala hibájának is, hogy a Fórum Intézet felmérése alapján a szlovákiai magyarok többsége úgy véli, hogy az utóbbi két évben szinte minden téren romlott helyzetük?
– Az Eurostat felmérése alapján viszont a magyarok 80 százaléka egyáltalán nem érzi problémásnak a szlovák–magyar viszonyt, normális, nyugodt életet él. Akik feszültnek érzik a viszonyt, azok az egyes szélsőséges csoportok, illetve a politikusok mindkét oldalról. Nem tudom, hogyan tette fel a Fórum Intézet a kérdéseket. Nem kötöm magamat azonban egyik felméréshez sem, s a statisztikáról Benjamin Disraeli szavaival élve az a véleményem, hogy van hazugság, még nagyobb hazugság, és van a statisztika.
– Ön a sajtóban kijelentette, hogy nem bízik a Fórum Intézet felmérésében, miért?
– A felmérésekben nem bízom, szerintem olyanok, mint a női bugyi: egyszer ilyenek, máskor olyanok. Több felmérést ismerek, de egyik eredményével kapcsolatban sem hívtam össze sajtótájékoztatót. Én gyakran járok vegyesen lakott vidékeken, tudom, hogyan élnek ott az emberek, és nem látok ott semmi olyan problémát, mint amilyenekről egyes politikusok vagy újságírók beszélnek.
– Nem bízik abban, hogy a Fórum Intézet releváns felmérést készített?
– Nem csupán róla beszélek. A Szlovák Statisztikai Hivatal és az Eurostat felméréseivel kapcsolatban is mondtam, amit mondtam. Nem szívesen dolgozom statisztikai adatokkal. Inkább saját tapasztalataimra alapozok.

KategóriaCikk