Zalabai Zsigmond Könyvtár – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Zalabai Zsigmond Könyvtár

Zalabai Zsigmond Könyvtár

Somorja – A helyi önkormányzat döntése értelmében önálló intézmény lett az egykori városi népkönyvtár, amelynek szakmai segítséget és anyagi támogatást nyújt a vele egy épületben levő Fórum Kisebbségkutató Intézet – tájékoztatta lapunkat Végh László, a szlovákiai írásbeliséget, egyéb dokumentumokat gyűjtó és a tudományos kutatók rendelkezésére bocsátó Bibliotheca Hungarica igazgatója, a városi kulturális bizottság elnöke.
Elmondta azt is, hogy a város évente egymillió koronával támogatja az önállósult könyvtárat, amelyet a Fórum jórészt pályázati pénzekből korszerűsít, internetes hozzáférhetőséget biztosít. – A felújított könyvtárat Zalabai Zsigmondról nevezzük el, így tisztelegve a 2003 karácsonyán, ötvenöt éves korában tragikusan elhunyt kimagasló személyiség emlékének. A felújítási munkálatok kizárólag helyi cégek végzik, nagyon jól haladnak, ezért az augusztusra tervezett átadásnak nem lesz semmi akadálya – közölte az igazgató. Zalabai Zsigmond irodalomkritikus, közíró, egyetemi oktató Ipolypásztón született, de már egyetemista korában somorjai albérletben lakott. Családot alapított. Szülőfalujához való ragaszkodását leginkább a Mindenekről számot adok és a Hazahív a harangszó című szociográfiai alkotásaival igazolta. Lakhelyén, Somorján a hetvenes évektől az Üzenet Irodalmi Színpad egyik vezetője volt. A rendszerváltás után az ő ötletéből született meg a Bibliotheca Hungarica, amely ma a Fórum Intézet önálló részlegeként az egyetemes magyarság jelentős szellemi műhelyei közé tartozik. 1989 karácsonyán Erdélyben járt, ahova társaival a szlovákiai magyarok ajándékcsomagjait vitte. A romániai forradalom ténye és saját szemmel tapasztalt véres valósága olyan nyomott hagyott lelki világában, amelytől haláláig nem tudott szabadulni.

KategóriaCikk