A reneszánsz művelődés emlékezete Pozsonyban – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

A reneszánsz művelődés emlékezete Pozsonyban

Végh László, a Bibliotheca Hungarica igazgatója nyitotta meg a tanácskozást, majd Németh Imre énekművész reneszánsz dalokat adott elő.
A zenés bevezető után öt előadás következett. Koday György levéltáros Mátyás király pozsonyi egyeteme, az Academia Istropolitana történetével ismertette meg a hallgatóságot, Papp Zita könyvtáros Galeotto Marzio életművéről, annak előképéről és az utókorra gyakorolt hatásáról beszélt, Szabó Gyula doktorandusz Alexander Cortesius Mátyás királyra írt dicsőítő költeményéről értekezett, Mészáros Klára könyvtáros Radéczy Istvánról, „egy reneszánsz ember életéről, barátairól, könyveiről“ szólt, végül Csehy Zoltán egyetemi oktató Istvánffy Miklós, a költő – Versáramlás Padova és Pozsony között címmel tartott előadást.
A konferencia, melyet a Csemadok Országos Tanácsa, a Csemadok Művelődési Intézete, a Pro Patria Honismereti Társulás és a Bibliotheca Hungarica jegyzi, egy zenei aláfestéssel illusztrált vetítéssel zárult a kora délutáni órákban. A bemutatott dokumentum-anyag témája a magyarországi reneszánsz építészet volt. A képeket Bagyinszki Zoltán fotográfus készítette, a zenét a Gaudium régi zenei együttes szolgáltatta.

Dátum2008-09-20
HelymutatóPozsony, Csemadok székháza, Május 1. tér 10-12.
RendezőCsemadok Országos Tanácsa, Csemadok Művelődési Intézete, Pro Pátria Honismereti Szövetség, Bibliotheca Hungarica
RészlegA reneszánsz művelődés emlékezete Pozsonyban