A Kőrösmező – Kamenyec-Podolszkij-i deportálás 70. évfordulója – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

A Kőrösmező – Kamenyec-Podolszkij-i deportálás 70. évfordulója

A budapesti Wesley János Lelkészképző Főiskola konferenciatermében 2011. október 12–13-án, kegyeleti, emlékező és tudományos konferencia megrendezésére került sor a Kőrösmező – Kamenyec-Podolszkij-i deportálás 70. évfordulója alkalmából. A rendezvény megvalósulásának fő motorja Majsai Tamás, egyetemi tanár, a Wesley János Lelkészképző Főiskola dékánja volt.

A konferencián olyan, nemzetközi viszonylatban is jelentős Holocaust-kutatók tartottak előadást, mint Randolph L. Braham vagy Georg Eisen, illetve Frojimovics Kinga,  Szita Szabolcs vagy Harsányi Iván. A Fórum Kisebbségkutató Intézet komáromi Etnológiai Központja képviseletében L. Juhász Ilona, A Holocaust emlékjelei Dél-Szlovákiában címen tartott előadást.

A rendezvény ökumenikus istentisztelettel zárult a Kamenyec-Podolszkij Cserjénél, melyet néhány éve az egyik tömegsírról hoztak. A deportálás 70. évfordulójára készült emléktáblát a WJLF udvarán helyezték el, mivel az előzetes ígéret ellenére mégsem kerülhetett fel a Páva-utcai zsinagóga falára.

Bővebb információk:  http://korosmezokam.atw.hu  honlapon

Dátum2011-10-12 – 2011-10-13
HelymutatóWesley János Lelkészképző Főiskola konferenciaterme
RésztvevőkJuhász L. Ilona, Liszka József
ElőadásL. Juhász Ilona, A Holocaust emlékjelei Dél-Szlovákiában címen tartott előadást
RészlegA Kőrösmező – Kamenyec-Podolszkij-i deportálás 70. évfordulója