A vizuális kisebbségi nyelvhasználat története Dél-Szlovákiában (1918−2011) – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

A vizuális kisebbségi nyelvhasználat története Dél-Szlovákiában (1918−2011)

Diószegen, 2011. december 2-án volt a megnyitója annak a Fórum Kisebbségkutató Intézet által rendezett kiállításnak, amely a nyelvi jogok történetét mutatja be 1918-tól napjainkig (Cseh)Szlovákiában. A 17 panelból és több tucat tárgyi emlékből álló kiállítás az elkövetkező évben vándorkiállításként bejárja majd az egész országot, de látni lehet majd Prágában és Szegeden is.

Az anyanyelvhasználat, a kétnyelvűség kérdése és ezek jogi szabályozása központi témája volt az elmúlt hónapoknak, éveknek. A Fórum Kisebbségkutató Intézet egy kiállítás keretében mutatja be, hogy Csehszlovákiában, illetve Szlovákiában hogyan alakult a kisebbségi nyelvek szabályozása és azok érvényesülése a mindennapokban. A kiállítás anyaga elsősorban a magyar nyelv használatára összpontosít a dél-szlovákiai régióban. A tárgyi emlékekkel illusztrált kiállítás első ízben foglalja össze ilyen átfogóan, a nagyközönség számára is elérhetően a nyelvhasználat és a kétnyelvűség kérdéskörét.

Kisfilm a kiállításról:

A kiállítást Petőcz Kálmán és Orosz Örs nyitotta meg.

Kurátor: Orosz Örs. Szerzők: Horony Ákos, Orosz Örs, Popély Árpád, Simon Attila, Szalay Zoltán

Támogató: a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala − Nemzeti kisebbségi kultúra 2011 program

A kiállítás megtekintése:

Dátum2011-12-10
HelymutatóDiószeg
RendezőFórum Kisebbségkutató Intézet
TársrendezőKároly Egyetem, Prága
RészlegA vizuális kisebbségi nyelvhasználat története Dél-Szlovákiában (1918−2011)