Anyanyelvhasználat külhonban – A jogi lehetőségektől a megvalósításig – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Anyanyelvhasználat külhonban – A jogi lehetőségektől a megvalósításig

A Budai Várban, a Magyarság Házában tartottak tanácskozást jogvédő intézmények és civil szervezetek a nyelvi jogok gyakorlatba ültetésének lehetőségeiről, a jelenlegi kihívásokról és az elmúlt évek fejleményeiről.

Dél-Szlovákia helyzetét Horony Ákos, a Kerekasztal mellett működő Jogsegélyszolgálat munkatársa, Orosz Örs a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának ügyvivője és Tóth Tibor, a Fontos Vagy! mozgalom aktivistája mutatták be.

Horony a Kerekasztal jogvédő tevékenységét, az Anyanyelv-használati útmutatókat és a Jogsegélyszolgálat munkáját ismertető frissen megjelent, Nyelvi jogok I. című kötetet mutatta be. Orosz pedig az anonim mozgalmak kibontakozásáról beszélt, melyek amellett, hogy új színt vittek Szlovákia közéletébe, inspiráltak több határon túli közösséget is. Előadásában az elmúlt évek kronológia áttekintés mellett az elmúlt 90 év kontextusában ismertette a mozgalmakról összegyűjtött információkat.

A kisebbségi jogok és jogérvényesítés dél-szlovákiai történetéről bővebben a Horony-Orosz-Szalay szerzők által jegyzett, A hely nevei, a nyelv helyei címet viselő gazdagon illusztrál kiadványban olvashatnak.

Program

[gview file=”https://wp-foruminst.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2014/03/15153124/PROGRAM_npki_20140221_anyanyelvhasznalat.pdf” height=”600px” width=”100%”]

Fotók: NPKI

Dátum2014-02-20 – 2014-02-21
HelymutatóBudapest, Magyarság háza
RendezőNemzetpolitikai Kutatóintézet
ElőadásOrosz Örs, Horony Ákos
RészlegMagyarságkutatás