450 000 cikkben kereshetsz az új Médiaspájzban! – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

450 000 cikkben kereshetsz az új Médiaspájzban!

A Fórum Kisebbségkutató Intézet (FKI) a napokban fejezte be Médiaspájz című weboldalának második kiadását. A Médiaspájz egy olyan keresőfelület, ahol négy hírportál (Bumm, Felvidék.ma, Paraméter, Új Szó) archívumában lehet keresni. Minden keresési találat új ablakban, az adott portálon nyílik meg. A frissített verzió felhasználóbarátabb, gyorsabb és új keresési módszerekkel bővült, hogy mindenki releváns találatokat kapjon, ha szlovákiai magyar vonatkozású információkat keres.

A Médiaspájz keresőjében jelenleg több mint 450 000 cikk áll rendelkezésre, amelyekben cím, szövegtest vagy kivonat alapján is kereshetünk. A kínálat naponta 150 cikkel bővül. Hogy miben különbözik a Médiaspájz és a Google? “Abban, hogy a Médiaspájz a mi közösségünk, a szlovákiai magyarok életével kapcsolatos mediális keresőprogram, tehát külön olyan médiákat figyel, amelyek elsősorban a mi ügyeinkkel foglalkoznak” – mondta Frivolt György, a program vezetője.

Konkoly László, az FKI Digitalizáló és Internetes Adatbázisok Központjának igazgatója a technikai részletekkel kapcsolatban kifejtette, hogy a cikkek begyűjtését és feldolgozását egy robotprogram végzi az RSS csatornák folyamatos figyelésével. “A feldolgozás lényege, hogy a beolvasott oldalból kiszűrjük a tartalmi részeket és az oldal kódolásának módosítása után tároljuk a cikkekre vonatkozó meta adatokat (web-scraping). A cikk egyes meta adatainak (cím, leírás, szöveg, szerző és dátum) indexálására használt eszköz az elasticsearch, azaz szabadszöveges keresés. A szoftver kizárólag webes alapú, a kereső fejlesztésére pedig Ruby on Rails keretrendszert alkalmaztunk. Az oldal teljes mértékben reszponzív (rugalmasan alkalmazkodik a különböző képernyőméretekhez)” – magyarázta.

A közeljövőben további regionális portálokkal és egyéb honlapokkal bővül majd a Médiaspájz, amelyről a www.foruminst.sk honlapon adunk majd újabb tájékoztatást.

Dátum2014-03-07
HelymutatóSomorja
RészlegDigitalizáló és Internetes Adatbázisok Központja