Elindult a DigiTéka – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Elindult a DigiTéka

Elindult a DigiTéka, a Fórum Kisebbségkutató Intézet digitális folyóirattára. Az új adatbázis szlovákiai magyar kézikönyveket, valamint az Új Szó napilap összes számát tartalmazza.

A DigiTéka oldaláról 176 digitalizált szlovákiai magyar könyv érhető el, amelyek több tízezer oldalt tesznek ki. Az új felület legnagyobb részét az Új Szó összes digitalizált száma alkotja. Az archívum az 1948 és 2010 közötti nyomtatott napilapok teljes számát tartalmazza. A DigiTéka oldalán fulltextes kereső is működik, melynek segítségével lehetséges a keresés a digitalizált tartalmakban.

Az intézet kutatókönyvtára a megalapítása óta a legfőbb feladatának a (Cseh)Szlovákiában megjelent folyóiratok és időszakos kiadványok összegyűjtését és megőrzését tekinti. Az intézet a jövőben az Új Szó digitalizálásán kívül több országos hetilap feldolgozását is tervezi. “Nagyon fontosnak tartjuk megőrizni és az interneten is hozzáférhetővé tenni a szlovákiai magyarság kulturális és közéleti életét dokumentáló örökséget” – mondta Konkoly László, az intézet Digitalizáló és Internetes Adatbázisok Központjának vezetője.

A DigiTéka szerves része a Szlovákiai Magyar Adatbanknak, amely néhány hónapja új külsővel indult újra. Az Adatbankban több millióra tehető információt, köztük szócikkeket, fényképeket, hanganyagokat és dokumentációs jellegű tartalmakat tárolunk. Az intézet nemrég indította újra a Médiaspájzot, a négy legnagyobb szlovákiai magyar hírportál cikkeit elérhetővé tevő keresőprogramot.