Lampl Zsuzsanna konferenciamegnyitó beszéde Kassán – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Lampl Zsuzsanna konferenciamegnyitó beszéde Kassán

Tisztelt Hölgyek és Urak!

Szeretettel üdvözlöm Önöket a Fórum Kisebbségkutató Intézet nevében.

Azért vagyunk itt, hogy emlékezzünk. Hogy emlékezzünk azokra az eseményekre, amelyekről sokan azt terjesztik, hogy meg sem történtek, pedig egyebek mellett egy halom jól dokumentált tárgyi bizonyítékkal is rendelkezünk róluk. Pontosabban nem is egy, hanem több halommal: leborotvált hajak halma, kitört fogak halma, gyerekkezekből kitépett játékok halma, gazdát vesztett fésűk halma.

Mások azt mondják, igaz volt, de rég volt, felejtsük már el. Rég volt? A meggyilkolt gyerekek, fiatalok még élhetnének, korukat tekintve nagy-, illetve dédszüleinkhez lennének hasonlók. Szüleinket, nagy- és dédszüleinket talán elfelejtjük?

Nem felejthetünk. Mert a mai világban is van hatalomvágy. Van irigység, bűnbakkeresés, gyűlölet, szolgalelkűség. Mindezek hozzájárultak ahhoz a brutális tömeggyilkossághoz, amit holokausztnak nevezünk. A nagyokat nagy felelősség terheli, de az biztos, hogy semmire sem mehettek volna az ún. kisemberek hathatós segítsége nélkül. Ők voltak azok, akik megaláztak, bár nem kellett volna. Kínoztak, mert élvezték. S parancsszó nélkül, önszorgalomból is öltek. Ezt sem szabad elfelejtenünk. A gonosz most is ordító oroszlánként kerülget bennünket, persze sokszor báránybőrbe bújva.

De emlékeznünk kell azokra is, akik nyomorult embertársaik mellé álltak, s lehetőségeikhez mérten segítettek rajtuk. Többnyire hétköznapi apróságokban sem merünk a másik mellé állni, ha úgy érezzük, ezzel valamiféle hatalmat sértünk. Hogyan tudnánk hát elképzelni, mit kockáztattak ezek az embermentő emberek?
A Fórum Kisebbségkutató Intézet fontosnak tartja, hogy ne felejtsünk. Hogy emlékezzünk arra a sok meggyilkoltra, akikkel, ha élhettek volna, illetve élhetnének, biztosan kerekebb lenne a mi közös világunk. Lehet, hogy az is köztük volt, aki feltalálta volna a rák univerzális ellenszerét. Vagy a hízásét. Vagy a ráncokét. Ugye lehetséges?

Minden lehetséges. Ezért tartjuk fontosnak az emlékezést, s a mai konferenciát, amit ezúttal nagy tisztelettel megnyitok.

Lampl Zsuzsanna

Dátum2014-05-22
HelymutatóKassa, Állami Tudományos Könyvtár
RendezőFórum Kisebbségkutató Intézet, Somorja
RészlegFórum Kisebbségkutató Intézet