Holokauszt Emlékünnepség 2014 Kassa – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Holokauszt Emlékünnepség 2014 Kassa

A dél-szlovákiai zsidóság Trianontól Auschwitzig

זכורEmlékezz!

A somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet rendezésében, a kassai Állami Tudományos Könyvtár, illetve Magyarország pozsonyi nagykövetségének közreműködésével a Magyar Holokauszt Emlékév programjának részeként 2014. május 21–22-én került sor Kassán a Holokauszt Dél-Szlovákiában című ünnepi megemlékezésre.

Május 21-én, szerdán 16.00 órai kezdettel került sor az Állami Tudományos Könyvtár Fő utcai homlokzatán elhelyezett emléktábla leleplezésére, amely a magyar Holokauszt Kassán keresztül Auschwitzba hurcolt 401 439 áldozatának és a deportálást dokumentáló Vrancsík Istvánnak és Gaskó Miklósnak állít emléket. Az emléktáblánál Renáta Lenártová, Kassa város főpolgármester-helyettese, Haraszti György, a budapesti Holokauszt Emlékközpont megbízott igazgatója és Egon Gál, pozsonyi filozófus mondtak beszédet.

Az ünnepség után kezdődött Gaskó Miklós: A bunker felett, Egy kassai ügyvéd visszaemlékezései című magyar, szlovák, angol nyelvű könyvének bemutatója a Tudományos Könyvtár épületében. A naplószerű könyv emberi hangon, rövid villanások formájában meséli el a zsidóüldözést, ahogyan az egyszerű emberek látták, megélték és segíteni próbálták embertársaikat. A Szlovák Ügyvédi Kamara kiadásában megjelentetett kiadványt Peter Kerecman, az ügyvédi kamara történeti szekciójának elnöke, Szita Szabolcs, a Nyugat-Magyarországi Egyetem professzora és Lang Tamás, az ORZSE oktatója mutatta be.

Az első nap programjának zárásaként Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete adott ünnepi fogadást a Thália Színházban.

Május 22-én reggel kezdődött A Holokauszt Dél-Szlovákiában című nemzetközi tudományos konferencia a kassai Állami Tudományos Könyvtár képzési központjában. A konferencia fő célja az 1938-as első bécsi döntéssel a Magyar Királysághoz visszacsatolt területeken élő zsidóság sorsának bemutatása volt.

A rendezvényt Ján Gašpar, a Tudományos Könyvtár igazgatója és Lampl Zsuzsanna, a Fórum Kisebbségkutató Intézet Szociológiai és demográfiai részlegének igazgatója nyitotta meg.

A programban tíz előadás hangzott el, amelyek bemutatták a deportálás történéseit, illetve az egyes zsidóközösségek sorsát, az akkori közhangulatot, politkai viszonyokat. Intézetünk munkatársai közül L. Juhász Ilona A holokauszt áldozatainak emlékjelei Szlovákiában, Simon Attila pedig Kettős szorításban. A dél-szlovákiai zsidóság útja Trianontól Auschwitzig címmel tartott előadást. A konferenciát élénk és konstruktív vita zárta.

A rendezvényt, amely következetesen két nyelven (magyarul és szlovákul) zajlott, nagy érdeklődés kísérte, és a jelenlévők pozitívan nyilatkoztak a megemlékezésről.

 

Támogatta a Miniszterelnökség, Civil Alap 2014, Magyarország.

Realizované s finančnou podporou Úradu vlády Slovenskej republiky – program „Kultúra národnostných menšín 2014“.

[gview file=”https://wp-foruminst.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2014/05/15153020/holokaust_meghivo_pozvanka_konferencia_2014.pdf”]

______________________________________________________________________________________________________

Az emléktábla leleplezése (forrás: www.televizio.sk)

 

Könyvbemutató – Gaskó Miklós: A bunker felett, Egy kassai ügyvéd visszaemlékezései (forrás: www.televizio.sk)

 

A konferencia megnyitója: Judr. Ján Gašpar, kassai Állami Tudományos Könyvtár; Lampl Zsuzsanna, Fórum Intézet (forrás: www.televizio.sk)

 

Szita Szabolcs: A vidéki zsidóság deportálása, különös tekintettel a visszacsatolt területekre (forrás: www.televizio.sk)

 

Eduard Nižňanský: A zsidók deportálása Szlovákiából 1938 novemberében és zsidó táborok a „senkiföldjén” (forrás: www.televizio.sk)[PowerPoint prezentáció]

Simon Attila: Kettős szorításban. A dél-szlovákiai zsidóság útja Trianontól Auschwitzig (forrás: www.televizio.sk)

 

Martina Fiamová: A zsidókérdés megoldása 1938 novemberében. A zsidók deportálása egyes szlovákiai járásokban (forrás: www.televizio.sk)

 

L. Juhász Ilona: A holokauszt áldozatainak emlékjelei Szlovákiában – különös tekintettel a magyarlakta
régiókra (forrás: www.televizio.sk) [PowerPoint prezentáció]

 

Pavol Salamon: Kassa és a zsidók 1944-es deportálása (forrás: www.televizio.sk) [PowerPoint prezentáció]

 

Tomáš Lang: Az érsekújvári zsidóság sorsa (forrás: www.televizio.sk)

 

Puntigán József: A nógrádi zsidóság sorsa a holokauszt idején (Losonc és Fülek) (forrás: www.televizio.sk) [PowerPoint prezentáció]

 

Miroslav Michela: A komáromi zsidó-ság sorsa 1938 és 1945 között (forrás: www.televizio.sk) [PowerPoint prezentáció]

 

Baki Attila: Zsidók a Bars és Hont vármegye c. hetilap aspektusából (forrás: www.televizio.sk)

 

Vita és zárszó (forrás: www.televizio.sk)

 

Médiavisszhang

 

Dátum2014-05-21 – 2014-05-22
HelymutatóKassa, Állami Tudományos Könyvtár
RendezőFórum Kisebbségkutató Intézet, Somorja
TársrendezőÁllami Tudományos Könyvtár (Kassa), Magyarország Nagykövetsége (Pozsony)
RészlegFórum Kisebbségkutató Intézet