Mindennapok Tudománya: A Mindszenty-per – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Mindennapok Tudománya: A Mindszenty-per

Utolsó részéhez érkezett a Fórum Kisebbségkutató Intézet Mindennapok Tudománya c. beszélgetősorozata. A hatodik rész vendége Bukovszky László levéltáros, történész, akivel Nagy Myrtil a Csehszlovákiai Magyar Demokratikus Népi Szövetség (1945-49) kutatásáról és az ún. Mindszenty-perről beszélget.

A szövetség tevékenysége illegális volt és tükrözi a második világháborút követő társadalmi helyzetet. Megalakulását a magyar kisebbséget ért jogfosztó intézkedések váltották ki. Célja az volt, hogy dokumentálja ezeket, információval lássa el a szlovákiai magyarságot, s tájékoztassa a magyarországi hivatalokat.

Az ún. csehszlovákiai magyar Mindszenty-perben, amelyben összesen 32 személy, köztük 20 római katolikus pap és 4 református lelkész ellen emeltek vádat, Arany Adalbert László nyelvészt, egyetemi tanárt, a szervezet vezetőjét 8 év, Hentz Zoltán főiskolai hallgatót, Hajdú László gépészmérnököt, Varró István egyetemi hallgatót, Krausz Zoltán filmrendezőt és Restály Mihály katolikus lelkészt 6 év, Mészáros Gyula katolikus káplánt, Lipcsey Gyula főiskolai hallgatót és Bokor Ferenc katolikus kántortanítót 5 év, Vízváry László református lelkészt 2 év fegyházbüntetésre ítélték, a többi 22 vádlottat felmentették a vád alól.

A háromnegyed órás kisfilmünkben feltárjuk ennek a kutatásnak a részleteit és háttérinformációit.

Bukovszky László a galántai magyar gimnáziumban érettségizett 1985-ben, majd a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészkarának Levéltárosi és Történelmi Segédtudományok Tanszékén diplomázott 2001-ben. 2007-ben ugyanitt bölcsészdoktori (PhDr.) vizsgát tett. 1988-tól 2003-ig a Pozsonyi Állami Levéltár Vágsellyei Fióklevéltárának főlevéltárosa volt. 2003-tól 2008-ig a Nemzeti Emlékezet Intézete Levéltári Főosztályának az igazgatói tisztjét látta el. 2008-tól 2010-ig a csehországi Állambiztonsági Szolgálatok Levéltárának volt a főigazgatója. Ezt követően a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalában dolgozott először mint osztályvezető, majd főosztályvezetőként.

Szakterületét elsősorban a közigazgatás-történet és az állambiztonsági szolgálatok tevékenységének kutatása jelenti. Ugyanakkor több tanulmányában foglalkozott a szlovákiai magyarság 1918 utáni és a Mátyusföld általános történetével is.

Dátum2015-11-24
RészlegTörténeti Kutatások Részlege