Visegrádi projekt-megbeszélés az FKI és a Civitas Europica Centralis között – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Visegrádi projekt-megbeszélés az FKI és a Civitas Europica Centralis között

Március 3-án a szlovákiai Somorján került sor a helyi FÓRUM Kisebbségkutató Intézet és a budapesti Civitas Europica Centralis (CEC) Alapítvány munkamegbeszélésére, amely a két kutatóintézet által, a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával megvalósítandó kutatási projekt főbb módszertani kérdéseit járta körül. A közös projekt célja, hogy gazdaságszociológiai eszközökkel vizsgálja a lehetséges hatásait azoknak a határ menti infrastrukturális fejlesztéseknek, melyek megvalósításáról Magyarország és Szlovákia kormányai még 2015-ben megállapodtak. A tervek szerint a magyar-szlovák határszakaszon 18 közvetlen közúti vagy vízi átjárhatóságot biztosító beruházás (köztük 5 db Ipoly-híd) megépítése valósul meg, a 2014 és 2020 közöti uniós (INTERREG V-A) forrásokból. A CEC és a FÓRUM arra tettek vállalást, hogy megvizsgálják ezeknek a fejlesztéseknek a lehetséges felzárkóztatási hatásait, és megpróbálják „előrejelezni” azt, hogy mely területeken nőhet meg az állampolgárok, vállalkozások igénye bizonyos határokon átnyúló (pl. tömegközlekedési, egészségügyi, szociális) „közszolgáltatások” iránt. A kutatás sikere, gyakorlati hasznosulása érdekében az elkövetkező hónapokban a kutatók által megkeresésre kerül mind a 36 közvetlenül érintett település polgármestere.

(További információ: FÓRUM – foruminst@foruminst.sk, +421 31 590 2790; CEC – civitas.europica@gmail.com, +36 30 904 6164)

Dátum2017-03-03 – 2017-03-03
HelymutatóSomorján, FÓRUM Kisebbségkutató Intézet
RendezőFÓRUM Kisebbségkutató Intézet és a budapesti Civitas Europica Centralis (CEC) Alapítvány
RészlegFórum Kisebbségkutató Intézet