Sikerrel végződtek a Nyugati fogságban idei bemutatói – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Sikerrel végződtek a Nyugati fogságban idei bemutatói

Sikerrel záródtak a Nyugati fogságban című dokumentumfilmünk idei vetítései, szinte az összes helyszín teltházas volt. Az új dokumentumfilmet az elmúlt hetekben Komáromban, Nyitrán, Somorján, Vágsellyén, Vágkirályfán, Nyékvárkonyon, Dunaszerdahelyen, Gútán és Pozsonyban is megnézhették az érdeklődők.

A komáromi ősbemutatón a filmben szereplő Kosztolányi Gáspár, Prohászka Marcell, Csintalan Miklós, valamint további leventék és honvédek is megjelentek. A dunaszerdahelyi vetítésen „nagy találkozások” is történtek: Patasi Zoltán csak most, több mint 70 év után találkozott először osztagtársával, Monozlai Jánossal. A filmnek köszönhetően tudták meg egymásról, hogy annak idején, a kényszermunkatáborban sorstársak voltak.

Vágkirályfán Horváth István mesélte el tapasztalatait a film közönségének. Mint mindenütt, itt is érzékelhető volt, milyen sok családot érintettek ezek az események, és hogy még rengeteg az el nem mondott történet, a nehéz emberi sors.

Az adventi időszak miatt a vetítések csak Újév után, 2018-ban fognak folytatódni. A FKI csapata további 15-20 helyszín megszervezésén dolgozik. A dokumentumfilm a jövő év második felében a világhálón is elérhető lesz majd.

Szeretné, ha az Ön városában is levetítenénk a filmet? Foglaljon időpontot a laczko@foruminst.sk e-mail-címen!

Dátum2017-11-21 – 2017-12-06
RésztvevőkKőrös Zoltán, Laczkó Sándor
RészlegDigitalizáló és Internetes Adatbázisok Központja