Megjelent az Első lépés című dokumentumfilmünk – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Megjelent az Első lépés című dokumentumfilmünk

Milyen út vezetett a normalizációtól a rendszerváltásig? Hogy előzhette meg a szlovák és a cseh ellenzéki mozgalmakat az 1989. november 18-án alakult Független Magyar Kezdeményezés? Ilyen és hasonló kérdésekre igyekszik választ adni a Fórum Kisebbségkutató Intézet dokumentumfilmje, amely az Első lépés címet viseli, amely a Független Magyar Kezdeményezés megalakulását és az ahhoz vezető utat mutatja be.

A bársonyos forradalom és azok szereplői nélkül ma nem élhetnénk szabad és demokratikus világban. A Fórum Intézet büszke arra, hogy a szlovákiai magyarság képviselői 1989-ben vezető szerepet játszottak a társadalom demokratizálásában, és sok szempontból irányt mutattak a szlovák és cseh társaiknak is.

A 30-perces filmben megszólal Sándor Eleonóra, Molnár Imre, Gyurovszy László, Hodossy Gyula, Juhász R. József, Öllös László és Popély Árpád, Tóth Károly visszaemlékezéseit pedig Olasz István olvassa fel. A filmet első ízben 2019. november 18-án, az FMK megalakulásának harmincadik évfordulóján, az FKI somorjai székházában a visszaemlékezők jelenlétében vetítettük le.

A dokumentumfilm a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával készült.

 

 

Dátum2019-11-18
HelymutatóSomorja, FKI
RendezőFKI
RészlegFórum Kisebbségkutató Intézet