Gyűjtést indítottunk! Segíts elkészíteni a következő filmünket! – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Gyűjtést indítottunk! Segíts elkészíteni a következő filmünket!

Kalandor, terrorista vagy szabadságharcos? Ez az egyik kérdése a Fórum Kisebbségkutató Intézet készülő dokumentumfilmjének, amelynek megvalósításához az olvasók, nézők támogatását is kérik. A 30 napon át tartó gyűjtésből a film díszleteit és kellékeit szeretnék biztosítani az alkotók.

Mi történt?

1945 nyarán egy 19 éves magyar fiú, Hancsovszky Béla a magyarellenes csehszlovák intézkedések elleni tiltakozásként felrobbantotta a tornaljai csendőrőrs épületét. A népbíróság, amely a hatalom szándékai szerint Hancsovszky személyén keresztül akart példát statuálni bármiféle magyar ellenállással szemben halálra ítélte a fiút, aki azonban kalandos körülmények között külföldre szökött.

A film

Az egy órás dokumentumfilmben a történészi megszólalásokon kívül játékfilm formájában elevenednek majd meg a korabeli események.“A történetet három ország 6 levéltárában feltárt, mintegy 500 oldalnyi dokumentum alapján rekonstruáltuk. Határozottan látványosabb és más lesz mint az előző filmjeink” -mondta Laczkó Sándor, a film rendezője.

A cél

A projekt célja nem Hancsovszky Béla felmentése vagy elítélése, hanem a valódi események feltárása, és a annak áthagyományozása a következő nemzedékekre. A Fórum Intézet igazgatója, Simon Attila szerint „bár az események középpontjában Hancsovszky Béla és Tornalja állnak, a történet egyben a egész közösségünk története, a mi történetünk, a szlovákiai magyarok története.”

Miért támogasd a filmet?

A film lehetőséget ad, hogy bemutassuk és feltárjuk az 1945-ös eseményeket és annak előzményeit a szélesebb hazai és nemzetközi közönség előtt. Közösségünk múltjának ismerete, támasz lehet a jelenben és erőt adhat a jövendő feladatainkhoz. Segíts te is ebben és közös történeteink áthagyományozásában. Támogasd a film elkészültét a következő linken »

Alap információk

Stílus: invesztigatív dokumentumfilm
Hossz: 60 perc
Hol lesz látható: Szlovákia-szerte mozikban és filmklubokban
Bővebb leírás: hancsovszky.foruminst.sk