Magas kitüntetés Tóth Károlynak – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Magas kitüntetés Tóth Károlynak

Nagyszombat Megye Önkormányzata december 1-jén nagyszabású gálaest keretében átadta az Anton Srholec Szabadságdíjat az idei öt kitüntetettnek, köztük, in memoriam, intézetünk alapító igazgatójának, Tóth Károlynak. A 2018-ban alapított díjjal az emberi jogok védelmében kifejtett rendkívüli tevékenységet, a demokrácia és a jogállam megszilárdításáért végzett munkát és a rendkívüli polgári bátorságot ismerik el.
A Tóth Károly (1959–2016) elismerésének indoklásából a TASR hírügynökség a következőket idézi: a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet alapítója Szlovákia legjelentősebb magyar entellektüeljei és közéleti személyiségei közé tartozott. A demokratikus átalakulás és a tudományos élet fontos alakja volt.

Tóth Károlyon kívül idén ebben a díjban részesült még Ladislav Snopko, Dita Ziss, Grigorij Mesežnikov és Rudolf Skukálek. A korábbi évek kitüntetettjei közt számos kiemelkedő személyiséget találunk, így többek közt Grendel Lajost, Öllös Lászlót és Iveta Radičová volt miniszterelnököt.