Fiala–Butora János – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Fiala–Butora János

Titulus:Mgr., Ing., LL.M.
Végzettség:felsőfokú
Születési év, hely:1979, Aranyosmarót
Tanulmányok, végzettség:
  • Gazdaságtudományi Egyetem, Pozsony (nemzetközi gazdasági kapcsolatok szak, Ing.)
  • Comenius Egyetem, Jogtudományi Kar, Pozsony (Mgr.)
  • Közép-Európai Egyetem, Budapest (nemzetközi emberi jogok szak, LL.M.)
  • Harvard Law School, Cambridge, Massachusetts, USA (LL.M.)
  • Harvard Laws School, Cambridge, Massachusetts, USA (doktori iskola)
Munkakör, beosztás:jogász
Elérhetőség:janos.fiala@gmail.com

Életrajz

A pozsonyi Duna utcai Gimnáziumban érettségizett 1997-ben. 2002-ben a pozsonyi Közgazdasági Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Karán, 2003-ban a pozsonyi Komenský Egyetem Jogi Karán szerzett diplomát. 2004-ben a budapesti Közép-Európai Egyetem (CEU) Jogi Karán Nemzetközi Emberi Jogok szakon, 2010-ben pedig a Harvard Law School-on szerzett mesterszakos jogászdiplomát (LL. M.). Jelenleg a Harvard Law School doktorandusz hallgatója. Kutatási területe a nemzetközi emberi jogok, azon belül a kisebbségi jogok és a fogyatékos emberek jogai.

2004-ben gyakornokként a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán dolgozott. 2004-től ügyvédjelöltként, később ügyvédként praktizál. 2005-2008 között a Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány jogászaként számos ügyben képviselt panaszosokat hazai és nemzetközi bírósági fórumokon, köztük a strasbourgi Bíróságon, és vett részt törvényalkotási munkában, köztük a magyarországi és csehországi Polgári Törvénykönyv re-kodifikációs folyamatában. 2009-ben a Minority Rights Group Európai és Közép-Ázsiai Programvezetője volt, és egyben a Minority Rights roup Europe igazgatója. 2010 óta a Harvard Law School Project on Disability (HPOD) Közép-Európai Programjának igazgatója.

Pozsonyi tanulmányai alatt tevékeny tagja volt a Közgáz, valamint alelnöke a Werbőczy István Diákklubnak, CEU-s tanulmányai alatt pedig a Human Rights Student Initiative diákszervezetnek. 2011–12-ben a Harvard European Law Association elnöke volt.