Haraszti Ildikó – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Haraszti Ildikó

Titulus:Mgr.
Végzettség:felsőfokú
Születési év, hely:1962, Vágsellye
Tanulmányok, végzettség:
  • Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Kara, Pozsony (angol nyelv és irodalom, orosz nyelv és irodalom, tolmács-műfordítói szak)
Munkakör, beosztás:műfordító, szerkesztő
Elérhetőség:ildiko.haraszti@gmail.com

Életrajz

A pozsonyi Duna utcai gimnáziumban folytatott hároméves tanulmányait követően Selmecbányán érettségizett 1981-ben. A pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát 1985-ben angol és orosz nyelvből és irodalomból, szlovák nyelvű műfordító és tolmács szakon. 1984-ben féléves ösztöndíjjal a moszkvai Idegennyelvi Intézetben vett részt részképzésen. 1985–86-ban a dunaszerdahelyi Járási Könyvtárban dolgozott szakfordítóként és könyvtárosként, valamint angol nyelvtanárként a Mezőgazdasági és Műszaki Szakközépiskolában. 1986-tól 1990-ig újságíró-gyakornok majd szerkesztő az Új Szó kulturális és irodalmi rovatánál. Az 1989-ben közreműködött a Nap első lapszámainak szerkesztésében. 1990-ben a Nő című hetilap szerkesztője. Ennek megszüntetését követően a Szabad Újságnál helyezkedik el. 1993-tól a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom külügyi titkára, 1998-től 2002-ig Csáky Pál emberjogi, kisebbségi és régiófejlesztési miniszterelnök-helyettes külügyi tanácsadója és asszisztense. Az EBESZ, a Világbank, az Európa Tanács és egyéb szervezetek kapcsolattartója, emberjogi és kisebbségvédelmi témájú nemzetközi szemináriumok és konferenciák szlovákiai főszervezője. Az Európai Uniós csatlakozást megelőzően meghatározó szerepet töltött be a Phare Kisebbségi Tolerancia Program véghezvitelében. Egyebek közt részt vett a Dalai Láma szlovákiai látogatásának előkészítésében és külföldi delegációk programjának szervezésében.

2002 végétől az OTP Bank Szlovákia titkárságvezetője, majd a vezérigazgató asszisztense és a bank belső fordítócsoportjának vezetője. 2008-tól a Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársa, projektumok megvalósításában vesz részt, szakfordítói és kiadványszerkesztői feladatokat lát el.

Különböző tanulmányi programokon és képzéseken vett részt. 1994-ben Washingtonban járt a Center for Foreign Journalists nemzetközi újságíró továbbképző intézetben, 1996-ban elvégezte a budapesti Közép-Európai Kereszténydemokrata Akadémia kétéves politikai továbbképző tanfolyamát, majd 1996-ban, Szlovákiában az elsők között nyerte el a washingtoni German Marshall Fund of the United States alapítvány fiatal európai újságírókat és politikusokat támogató ösztöndíját.

 

Könyvek

Tanulmányok

Egyéb

Tanuljunk angolul! (Angol nyelvkönyv kezdőknek). Microgramma, Pozsony, 1991.

Ezer szállal kötődni Európához. In: Közösségünk szolgálatában – A Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom öt esztendeje 1989–1994. Microgramma, Pozsony, 1995.

Könyvfordítások (angol nyelv):

FODOR, Péter: Aranykert – Zlatá záhrada – Golden Garden. Vámbéry Polgári Társaság – Lilium Aurum, Dunaszerdahely, 2015. ISBN: 978-80-971979-1-9

NAGY, Attila: Dunaszerdahely – Dunajská Streda. Lilium Aurum, Dunaszerdahely, 2019. ISBN: 978-80-8062-495-8

KategóriaMunkatársak
Címkekr