Tokár Géza – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Tokár Géza

Titulus:Mgr.
Végzettség:felsőfokú
Születési év, hely:1984, Komárom
Tanulmányok, végzettség:Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Kara, Pozsony (politológia szak)
Munkakör, beosztás:politológus
Elérhetőség:tokargejza@gmail.com

Életrajz

A komáromi Selye János Gimnáziumban érettségizett 2002-ben, majd mesteri diplomát szerez Pozsonyban a Comenius Egyetem bölcsészkarán, politológia szakon. Elsősorban a pártpolitikával és a politikai ideológiákkal foglalkozik, szakdolgozatát a kisebbségi pártrendszerekből írja.

Iskolai tanulmányai mellett diákkörökben is aktív, 2004 és 2006 között a Diákhálózat külügyekért felelős alelnöke, emellett részt vállal a pozsonyi József Attila Ifjúsági Klub újjászervezésében és a helyi Mák elnevezésű diákújság írásában. Az Új Szó napilapnak is ebben az időszakban kezd dolgozni, hírszerkesztőként, majd politikai kommentáríróként. Később is több-kevesebb rendszerességgel publikál az egyetlen szlovákiai magyar napilapban, újabban pedig hetente jelentet meg politikai jellegű kommentárokat.

Egy éves, az üzleti szférában tett kitérő után a bumm.sk hírportál állandó munkatársa lesz 2008-ban, s a mai napig az is marad. Emellett rendszeresen ír politikai jellegű cikkeket más fórumokra is, többek között Magyarországra (komment.hu). Politológusi tevékenységét korlátozott mértékben folytatja, publicisztikai munkája mellett elemzéseket és tanulmányokat ír. 2012 júniusában átveszi a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivői tisztét.

Tanulmányok

  • Bara Zoltán–Dr. Dani Tamás–Dr. Fraenkel Emil–Tokár Géza: Az egészségügy reformja Szlovákiában. In: Gazdasági váltás Szlovákiában (magyar és angol nyelven), Kempelen Intézet, Komárom, 2004, 97–129 p.
  • Keszegh Béla–Tokár Géza: A politikai elit fejlődése Szlovákiában. In: Szlovákia a gazdasági reformok után (magyar és angol nyelven), Kempelen Intézet, Komárom, 2008, 58–101 p.
  • Tokár Géza: A két magyar párt választási programjának összehasonlítása, A részvételi mutatók elemzése a korábbi választásokkal összevetve. In: A 2010-es parlamenti választások a szlovákiai magyarok tükrében. Kempelen Intézet, Komárom, 2011.
  • Tokár Géza: Az önkormányzati választások eredményeinek elemzése. In: A 2010-es önkormányzati választások a szlovákiai magyarok tükrében. Kempelen Intézet, 2011.