A (cseh)szlovákiai magyarok lexikona 1918-tól napjainkig – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

A (cseh)szlovákiai magyarok lexikona 1918-tól napjainkig

A (cseh)szlovákiai magyarok lexikona 1918-tól napjainkig

A lexikon a magyar lakta települések, szlovákiai magyar személyiségek, intézmények, civil szervezetek, történelem, néprajz, közigazgatási és földrajzi egységek, szellemi és tárgyi emlékek szócikkeit tartalmazza 1918-tól napjainkig. A lexikont könyv alakban a Slovenské pedagógické nakladateľstvo – Mladé letá jelenteti meg. A Fórum Kisebbségkutató Intézet a lexikon internetes feldolgozását vállalta fel.

CímkézveAdatbázisok
Kezdés éve2011-01
Befejezés éve2015-12
RészlegDigitalizáló és Internetes Adatbázisok Központja
ProgramvezetőTóth Károly
RésztvevőkKonkoly László, Sebő Bugár Beáta, Roncz Melinda, Kulcsár Mária
Idei terv

Az internetes változat folyamatos frissítése és bővítése illusztrációs képanyaggal, valamint a wikipédiában már szereplő, azonos című szócikkeknél külső hivatkozásként való megjelenítése.

  • Képanyag válogatása
  • Az internetes változat kibővítése a képanyagokkal
  • Az szócikkekre utaló külső hivatkozások feltöltése a Wikipédiában
Eddigi eredmények

A lexikon nyomtatott változatának kiadása körüli problémák miatt a 2008-as év végéig csak az internetes változat készült el és a CD-ROM keretprogramja. A 2009-es és 2010-es évben intézetünk folyamatosan frissítette és módosította a szócikkeket.

A 2014-es év novemberében megjelent a (cseh)szlovákiai magyarok lexikona könyv formában is, és újra frissítve lett az internetes verziója. A publikált lexikontól eltérően több szócikket és illusztrációs képet tartalmaz, valamint frissítve lettek az adatok is. A frissítés folytatódik a 2015-ös évebn is.

Partnerintézmények

Bibliotheca Hungarica