A Csemadok alapszervezetei egy évvel Szlovákia uniós taggá válása után – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

A Csemadok alapszervezetei egy évvel Szlovákia uniós taggá válása után

A Csemadok alapszervezetei egy évvel Szlovákia uniós taggá válása után

2005 tavaszán a szlovákiai magyarok immár egy éve az Európai Unió állampolgárai. A csatlakozás óta eltelt hónapok számos változást hoztak a közel félmilliós kisebbségi közösség gazdasági és kulturális életében egyaránt.
Az alábbi kutatási jelentés arra keresi a választ, hogy miként látják önmagukat és környezetüket a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség – Csemadok (a továbbiakban Csemadok) alapszervezetei az Unióban eltöltött közel egy év után. Az állapotfelmérésre 2005 kora nyári hónapjaiban került sor, megszólítva az országban csaknem 300 Csemadok alapszervezetét. A kutatás aktualitása többszörösen fokozott, ugyanis a Szlovák Köztársaság területén élő magyarok nemzeti azonosságtudatának, kultúrájának és együvé tartozásának megőrzéséhez és fejlesztéséhez pontos ismeretekkel kell rendelkezünk az alapintézmények valós helyzetéről.

CímkézveKutatás
Kezdés éve2005-01
Befejezés éve2005-12
RészlegA Csemadok alapszervezetei egy évvel Szlovákia uniós taggá válása után
ProgramvezetőFórum Kisebbségkutató Intézet, Csemadok
RésztvevőkLampl Zsuzsanna