Digitális Emlékezet (Szlovákiai Magyar Fotóbank – digitalisemlekezet.eu) – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Digitális Emlékezet (Szlovákiai Magyar Fotóbank – digitalisemlekezet.eu)

Digitális Emlékezet (Szlovákiai Magyar Fotóbank – digitalisemlekezet.eu)

A projektum célja a szlovákiai magyar közösség kényszerű létrejöttének 100. évfordulójának alkalmából az elmúlt 100 év szlovákiai magyarok életét, a dél-szlovákiai térség átalakulását dokumentáló képi anyag megőrzése és közzététele. Ennek elérése céljából az intézet egy digitális fotó- és képeslapgygyűjteményt (fotók, negatívok és dia-k) alakít ki , amelyet egy külön honlapon érhetnek el majd az érdeklődők Szlovákiai Magyar Fotóbank néven. Az egész éves tevékenység magában foglalja a további terepkutatást, digitalizálást, katalogizálást és szoftverfejlesztést, valamint a képi anyag nyilvános megjelenését az interneten.

A gyűjteményben az adott évszámra kattintva, illetve a keresőmezőkbe beírt településnévvel vagy szabadszavas kereséssel lehet böngészni, keresni. Az oldalra felkerült fotók zöme gyűjtőktől és magánszemélyektől származik, illetve a Fórum Kisebbségkutató Intézet gyűjteményéből kerültek ki, az adott fotó tulajdonosának engedélyével, ingyenesen tölthetők le.

A Fórum Kisebbségkutató Intézet (Bibliotheca Hungarica, Etnológiai Központ) levéltárában hatalmas mennyiségű digitális fotó-, fotó-, dia- és negatívgyűjtemény található, amely sok éves gyűjtőmunka eredménye. A gyűjtemény részét képezi több híres fotós és közéleti személyiség (Prandl Sándor, Lipcsei György, Arany A. László, Gyökeres György, Kontár Gyula, stb.) teljes vagy részleges hagyatéka, ezenkívül több intézet és civil szervezet fotógyűjteménye (Fórum Intézet, Etnológiai Központ – Néprajzi fotótár, Etnológiai Központ – Szakrális Kisemlék Archívum, Csemadok, Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, KAFEDIK, Zoboralja.sk, Somorja Város, Sine Metu), valamint jelenkori fotósok közéleti, politikai és kulturális fotói (Somogyi Tibor, Prikler László, Kiss Gábor, Görföl Jenő, Takács András, stb.). Ennek az anyagnak a rendszerezése és feldolgozása már évek óta folyamatban van.

A Digitális Emlékezet (digitalisemlekezet.eu) a 2023-as év végén 29 000 db fotót tartalmazott. A gyűjtemény folyamatosan bővül.

A fotóarchívum folyamatosan bővül, s továbbra is szívesen vesszük további gyűjtők és magánszemélyek jelentkezését, akik képeiket felajánlják a szlovákiai magyarok digitális emlékezetének a részére. A honlapon lehetőség van fotók egyéni feltöltésére és adatolására is.

Papír alapú fotók esetén a Fórum Intézet digitalizálja azokat, az eredetieket pedig visszaadja a tulajdonosoknak. Minden olyan fotót várunk, amelyek az elmúlt 100 év életét mutatják be: a családok hétköznapjait és ünnepnapjait, a termelőmunkát, a közösségi eseményeket (sport, kultúra), a települések átalakulását, a fontosabb történelmi események időszakát (1938-s visszacsatolás, felszabadulás, 1968, 1989 stb.).

A Fórum Kisebbségkutató Intézet beérkezett fotókat archiválja illetve az általa létrehozott és fenntartott honlapon a nyilvánosság elé tárja. A nyilvánosságra hozott képek esetében feltüntetjük annak adományozóját, a kép készítőjének nevét (ha az ismert), a kép készültének helyét (település), a kép készültének évszámát és a képen látható személyek, épületek, események stb. megnevezését. Azokban az esetekben, ha az adományozó kéri, az adományozó nevét vagy a képen látható személyek nevét csupán az archivált példányokon tüntetjük fel, a nyilvánosan elérhető verzióban nem.

A digitálisan beküldött képeknek hagyományos méretű fotó esetében 300 dpi nagyságúnak, kisméretű fotó esetében 600 dpi nagyságúnak kell lennie.

CímkézveAdatbázisok / Digitalizálás / Dokumentációs tevékenység
Kezdés éve2018-01
Befejezés éve2024-12
RészlegDigitalizáló és Internetes Adatbázisok Központja
ProgramvezetőKonkoly László
RésztvevőkTuba Dániel, Szamák Mihály, Ryšavý Pál, Simon Attila
Idei terv

A projektum eredményeként az intézet 2024-ben további 4 ezer képi objektummal bővíti a meglévő adatbázist, különös hangsúlyt fektetve a szlovákiai magyar sajtófotósok gyűjteményeire. A gyűjtemények többségében társadalmi, politikai és kulturális rendezvényeken készült fotókat tartalmaznak az 1950-es évektől a 2000-es évekig. A projekt keretén belül folytatjuk az Arany A. László hagyatékából származó néprajzi fotógyűjtemény katalogizálását és adatolását is.

Eddigi eredmények

2023

A projektum eredményeként az intézet további majd 4 ezer képi objektummal bővítette a meglévő adatbázist, különös hangsúlyt fektetve a szlovákiai magyar sajtófotósok gyűjteményeire. A 2023-ban feldolgozott fényképek többsége Gyökeres György, Prikler László és Somogyi Tibor ismert fotóriporterek felvételei a bársonyos forradalom és az önálló Szlovákia kezdeti időszakából, társadalmi, politikai és kulturális eseményekről, nyári kulturális táborokról, valamint a Szőttes Kamara Néptánccsoport gyűjteményéből származik.

A Digitális Emlékezet (digitalisemlekezet.eu) a 2023-as év végén 29 000 db fotót tartalmazott. A gyűjtemény egész évben folyamatosan bővült.

Gyarapodás: 2023-ban 3 800 db

2022

A projektum eredményeként az intézet további több mint 2 ezer képi objektummal bővítette a meglévő adatbázist, különös hangsúlyt fektetve a szlovákiai magyar sajtófotósok gyűjteményeire. 2022-ben a digitalizálás és feldolgozás fő tárgya a neves szlovákiai magyar fotóriporter, Kontár Gyula gyűjteményének egy része volt, aki az 1950-es és 1960-as években az egykori Csehszlovák Filmvállalat munkatársa, majd a Csehszlovák Sajtóügynökség (ČTK) fotóriportere volt. Hagyatékában mintegy 8000 középformátumú diafilm és több mint 10 000 negatív található.

A Digitális Emlékezet (digitalisemlekezet.eu) a 2022-es év végén 25 200 db fotót tartalmazott. A gyűjtemény egész évben folyamatosan bővült.

Gyarapodás: 2022-ben 2 239 db

2021

A projektum eredményeként az intézet további több mint 5 ezer képi objektummal bővítette a meglévő adatbázist, különös hangsúlyt fektetve a szlovákiai magyar sajtófotósok gyűjteményeire. A gyűjtemények többségében társadalmi, politikai és kulturális rendezvényeken készült fotókat tartalmaznak az 1950-es évektől az 1990-es évekig. 2021-ben a feldolgozásra kiválasztott negatívok és DIA-pozitívok többsége Prandl Sándor, Gyökeres György és Kontár Gyula egyéni hagyatékának gyűjteményéből, valamint kortárs fotóriportereink, Somogyi Tibor, Kiss Gábor, Görföl Jenő és Prikler László gyűjteményeiből származnak.

A Digitális Emlékezet (digitalisemlekezet.eu) a 2021-es év végén 23 020 db fotót tartalmazott. A gyűjtemény egész évben folyamatosan bővült.

Gyarapodás: 2021-ben 5 676 db

2020

A projektum eredményeként az intézet 2020-ban további ttöbb mint 6 ezer képi objektummal bővítette a meglévő adatbázist, különös hangsúlyt fektetve a szlovákiai magyar országos kulturális rendezvényekre 1950 és 1990 között. Ezek a kulturális rendezvények legtöbb esetben szorosan kapcsolódik a CSEMADOK tevékenységéhez, amely az 1945–1948-as jogfosztottság utáni időszakban egyetlen magyar intézményként a szlovákiai magyarság körében szervezte a kulturális életet, ápolta a hagyományokat és a népművészeti értékeket.

Gyarapodás: 2020-ban 6 698 db

2019

A projektum eredményeként további több mint 6 ezer képi objektummal bővítettük a meglévő adatbázist, különös hangsúlyt fektetve a rendszerváltás éveiből (1989–1993) származó fotókra.

Gyarapodás: 2019-ben 6 359 db

2018

A projektum eredményeként az intézet 2018-ban egy 5 ezer képi objektumból álló digitális fotó- és képeslapgygyűjteményt alakított ki, amelyet egy külön honlapon érhetnek el az érdeklődők Digitális Emlékezet néven (digitalisemlekezet.eu). Ennek a célnak az elérése érdekében szükséges volt egy saját fejlesztésű katalogizáló szoftver/rendszer kialakítása is, amely elősegíti a képi objektumok gyors felvételét, adatolását és katalogizálását.

A sajtó beszámolója a projektről: felvidek.ma, gomorilap.sk

Gyarapodás: 2018-ban 4 287 db

2017-ig

A Fórum Kisebbségkutató Intézet (Bibliotheca Hungarica, Etnológiai Központ) levéltárában található hatalmas mennyiségű digitális fotó-, fotó-, dia- és negatívgyűjtemény feldolgozása már 2005 óta folyamatban van.

Az internetes adatbázis megtalálható az Szlovákiai Magyar Adatbank honlapján Kép-Hang/Fotóarchívum menüpont alatt a következő címen: https://adatbank.sk/kep-hang/fotoarchivum/. 2014-ig megközelítőleg 11 ezer darab fotó feldolgozva és közzétéve az Adatbank honlapján.
A gyűjtemény felosztása:
  • Az Adatbank fotóarchívuma (levéltári gyűjtemény): 10 457 db
  • A Fórum Kisebbségkutató Intézet fotóarchívuma: 3 371 db
  • Az Etnológiai Központ diakép-gyűjteménye: 4 258 db
  • Emlékművek – emlékhelyek – vizuális nyelvhasználat: 8 563 db
  • Sociophoto 2012 díjnyertes fotói: 30 db
Gyarapodás: 2014-ben (330 drb), 2013-ban (2915), 2012-ben (2121), 2011-ben (255 drb), 2010-ben (25941 drb), 2009-ben (510 drb), 2008-ban (5583 drb), 2007-ben (2064 drb), 2006-ban (2988 drb), 2005-ben (1100 drb)

Az internetes adatbázis a Fórum Kisebbségkutató Intézet gyűjteményén kívül tartalmazta továbbá a Szlovákiai Magyar Adatbank portáljához ideiglenesen csatlakozó további szervezetek (intézmények) fotóarchívumait is (Csemadok, Szőttes KNE, Zoboralja.sk, Somorja Város, stb.). Ezek jelenleg már nem elérhetőek!

  • A CSEMADOK fotóarchívuma: (3675 drb)
  • A Szőttes KNE fotóarchívuma: (2058 drb)
  • A Zoboralja.sk fotóarchívuma: (11416 drb)