A szlovákiai magyarok fotóbankjának bővítése

A szlovákiai magyarok fotóbankjának bővítése

A projektum célja a szlovákiai magyar közösség kényszerű létrejöttének közelgő 100 évfordulójának alkalmából az elmúlt 100 év szlovákiai magyarok életét, a dél-szlovákiai térség átalakulását dokumentáló képi anyag megőrzése és közzététele. Ennek elérése céljából az intézet egy digitális fotó- és képeslapgygyűjteményt (fotók, negatívok és dia-k) alakít ki , amelyet egy külön honlapon érhetnek el majd az érdeklődők Szlovákiai Magyar Fotóbank néven. Az egész éves tevékenység magában foglalja a további terepkutatást, digitalizálást, katalogizálást és szoftverfejlesztést, valamint a képi anyag nyilvános megjelenését az interneten.

CímkézveAdatbázisok / Digitalizálás / Dokumentációs tevékenység
Kezdés éve2018-január
Befejezés éve2021-december
RészlegDigitalizáló és Internetes Adatbázisok Központja
ProgramvezetőKonkoly László
RésztvevőkKonkoly László, Ryšavý Pál, Szamák Mihály, Simon Attila
Idei terv

A projektum eredményeként az intézet további 4 ezer képi objektummal bővíti a meglévő adatbázist, különös hangsúlyt fektetve a szlovákiai magyar sajtófotósok gyűjteményeire. A gyűjtemények többségében társadalmi, politikai és kulturális rendezvényeken készült fotókat tartalmaznak az 1950-es évektől az 1990-es évekig.

Eddigi eredmények

2020

A projektum eredményeként az intézet 2020-ban további 4 ezer képi objektummal bővítette a meglévő adatbázist, különös hangsúlyt fektetve a szlovákiai magyar országos kulturális rendezvényekre 1950 és 1990 között. Ezek a kulturális rendezvények legtöbb esetben szorosan kapcsolódik a CSEMADOK tevékenységéhez, amely az 1945–1948-as jogfosztottság utáni időszakban egyetlen magyar intézményként a szlovákiai magyarság körében szervezte a kulturális életet, ápolta a hagyományokat és a népművészeti értékeket.

2019

A projektum eredményeként további 10 ezer képi objektummal bővítettük a meglévő adatbázist, különös hangsúlyt fektetve a rendszerváltás éveiből (1989–1993) származó fotókra.

2018

A projektum eredményeként az intézet 2018-ban egy 5 ezer képi objektumból álló digitális fotó- és képeslapgygyűjteményt alakított ki, amelyet egy külön honlapon érhetnek el az érdeklődők Szlovákiai Magyar Fotóbank néven (digitalisemlekezet.eu). Ennek a célnak az elérése érdekében szükséges volt egy saját fejlesztésű katalogizáló szoftver/rendszer kialakítása is, amely elősegíti a képi objektumok gyors felvételét, adatolását és katalogizálását.