Folyóiratok feldolgozása – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Folyóiratok feldolgozása

Folyóiratok feldolgozása

A Bibliotheca Hungarica folyóirattárának legnagyobb hányadát a szlovákiai magyar sajtótermékek alkotják. Célja a kurrens periodikák új számainak, valamint a hagyatékokból, ajándékokból beérkező régebbi folyóiratoknak a feldolgozása és archiválása. Folyamatosan szerzik be az eddig hiányzó számokat is. Személyesen, telefonon vagy e-mailben tartják a kapcsolatot a folyóiratok szerkesztőségeivel. A 2021-es évben is folytatódik ezen állomány bővítése: a kurrens folyóiratok gyűjtése, valamint a hiányzó számok beszerzése, illetve a periodikák bibliográfiai, illetőleg indokolt esetben analitikai feltárása is.

Jelenleg mintegy 200 fajta folyóirat van az 1918–1945 közötti időszakból, és több mint 500 fajta folyóirat van a gyűjteményben az 1945 utáni időszakból. 2021-ben megkezdődött ez utóbbi állomány leltárja.

CímkézveKönyvtári munka
Kezdés éve2018-január
Befejezés éve2022-december
RészlegBibliotheca Hungarica
ProgramvezetőRoncz Melinda
RésztvevőkSebő Beáta, Vermes Annamária
Idei terv
  1. január – 2020-as év lezárása, folyóiratok archiválása
    Egész évben – beérkező folyóiratok rendszerezése, újságcikkek feldolgozása
  1. május- 2022. december – 1945 utáni szlovákiai magyar nyelvű folyóiratok leltárja
  2. szeptember-december – Gramma Nyelvi Iroda folyóiratállományának átválogatása, rendszerezése,számítógépes feldolgozása

 

Eddigi eredmények

2020 januárjában archiválták és feldolgozták a tavalyi év folyamán ide került folyóiratok, periodikák adatait. A kibővült lista hozzáférhető a Bibliotheca Hungaricában, illetve online:

https://adatbank.sk/gyujtemeny-kategoriak/folyoirattar/.

A 2015-ben megkezdett cikkadatbázis bővítése idén is folytatódott. Jelenleg a Huntéka könyvtári program olvasói felületén több mint 10 000 megjelent cikk bibliográfiai adatai olvashatók.