Karrierutak vagy parkolópályák? (Friss diplomások karrierje, migrációs tendenciája, felnőttképzési igényei a Kárpát-medencében) – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Karrierutak vagy parkolópályák? (Friss diplomások karrierje, migrációs tendenciája, felnőttképzési igényei a Kárpát-medencében)

Karrierutak vagy parkolópályák? (Friss diplomások karrierje, migrációs tendenciája, felnőttképzési igényei a Kárpát-medencében)

A kutatás célja, a nagyobb létszámú magyar közösségekkel rendelkező országokban reprezentatív, idősoros szociológiai felmérés-sorozat elindítása kérdőíves survey módszerrel. A felmérés a Kárpát-medence magyarságának társadalmi struktúráját, munkaerő-piaci viszonyait, jövőtervezését, migrációs potenciálját, iskolázottsági helyzetét, nemzeti identitását, a kisebbségi magyar közösségek Magyarországhoz és a többséghez való viszonyának megismerését és leírását tűzi ki célul. Tekintettel a több fázisú EU-s csatlakozásokra és a Kárpát-medence országainak eltérő gazdasági-társadalmi helyzetére és az ott élő magyarság perspektíváira, a kutatás megbízható támpontokat kíván nyújtani a határon túli magyarok ügyeivel foglalkozó intézmények számára a különböző geopolitikai kihívások hatásairól és a helyi magyarság reakcióiról.

CímkézveKutatás
Kezdés éve2006-01
Befejezés éve2006-12
RészlegKarrierutak vagy parkolópályák? (Friss diplomások karrierje, migrációs tendenciája, felnőttképzési igényei a Kárpát-medencében)
ProgramvezetőFórum Kisebbségkutató Intézet
RésztvevőkLászló Béla, Mészárosné Lampl Zsuzsanna, Lelkes Gábor, Szabó Helga, Tóth Károly
Partnerintézmények

Magyar Tudományos Akadémia Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézet