A szlovákiai magyar társadalom változásai az utóbbi 100 évben, különös tekintettel a mindennapi kultúrára – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

A szlovákiai magyar társadalom változásai az utóbbi 100 évben, különös tekintettel a mindennapi kultúrára

A szlovákiai magyar társadalom változásai az utóbbi 100 évben, különös tekintettel a mindennapi kultúrára

Az interdiszciplináris kutatás a történettudomány, az etnológia és a szociológia eszközeivel kívánja feltárni azt, hogy az 1918 és 1992 között lezajlott államfordulatok és politikai rendszerváltások milyen hatással voltak az a szlovákiai magyar közösségre, különös tekintettel annak hétköznapi kultúrájára.

A kutatás arra a hipotézisre épül, hogy az elmúlt 100 évben a magyar közösségen belül lezajlott átalakulás és változás nem csupán a modernizációs és globalizációs hatások eredménye volt, hanem összefügg a közösség kisebbségi helyzetével és a korszakban lezajlott államfordulatokkal is.

Kezdés éve2021-07
Befejezés éve2025-06
RészlegFórum inštitút pre výskum menšín
Etnológiai Központ
Szociológiai és Demográfiai Kutatások Részlege
Történeti Kutatások Részlege
Szlovákiai Magyar Levéltár
ProgramvezetőSimon Attila
RésztvevőkLiszka József, Juhász L. Ilona, Vataščin Péter, Lampl Zuszsanna, Mrva Marianna, Öllös László, Kőrös Zoltán, Popély Árpád
Idei terv
  1. július – 2021. december

A projekt elindítása, a projekt céljainak pontosítása, részlegek kutatási terveinek összehangolása, a kutatások elkezdése.

Támogatók

APVV-19-0509