Szlovákiai és európai nyelvi kisebbségek – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Szlovákiai és európai nyelvi kisebbségek

Nemzetközi konferencia a nyelvhasználati jogokról. Az European Bureau for Lesser-Used Languages (EBLUL) szlovákiai szervezetének megalakítása.

Dátum2004-08-27
HelymutatóSomorja, Park utca 4.
RendezőFórum Kisebbségkutató Intézet
ElőadásMegalakult az EBLUL, azaz a Kevésbé Használt Nyelvek Európai Irodájának szlovákiai kirendeltsége, miután a hat Szlovákiában élő kisebbségi szervezet képviselője tegnap Somorján a Nyelvi kisebbségek Szlovákiában és Európában című nemzetközi szakkonferencia záróakkordjaként szignózta az erre vonatkozó szándéknyilatkozatot. Az EBLUL az Európai Unió tagországaiban élő kisebbségek nyelvének védelmét szolgáló nonprofit szervezet, amely 1982 óta fejti ki tevékenységét. Jelenleg mintegy 40-45 millió európait képvisel kontinensünkön. Eddig 14 tagja volt, ám az Európai Unió május elsejei bővítésével lehetővé vált, hogy megvesse lábát az újonnan csatlakozó kelet-európai országokban is. Az EU lobbiszervezete nálunk a somorjai székhelyű Fórum Kisebbségkutató Intézettel vette fel a kapcsolatot, s ott rendezi be kelet-európai irodáját. Az EBLUL szlovákiai kirendeltségének vezetőjévé Öllős László politológust választották. Öllős az EBLUL-ról lapunknak elmondta: olyan nyomásgyakorló civil szervezetről van szó, amelynek megvan az a lehetősége, hogy minden egyes kisebbségi probléma esetén azonnal felkeresse az EU-képviselőket vagy az Európai Bizottság tagjait, hivatalnokait. Másrészt e szervezet révén biztosított a folyamatos információátadás az EU-ból. Csáky Pál miniszterelnök-helyettes a kormány nevében vállalta, hogy az iroda működési költségeit a kabinet állja. „Fontosnak tartom, hogy a szervezet, amely a multikulturalitás elvét hirdeti Európában, stabil támogatást kapjon a szlovák kormánytól” – hangoztatta Csáky Pál. A miniszterelnök-helyettes ígéretet tett továbbá a szlovén nemzetiségű Bojan Brezigarnak – aki 2001-től látja el az EBLUL elnöki teendőit – hogy közösen egyeztetnek Ján Figel EU-biztossal az Európai Bizottsággal történő együttműködési lehetőségéről is.
RészlegSzlovákiai és európai nyelvi kisebbségek