A kevésbé használt nyelvek és nyelvhasználat az EU-hoz csatlakozott közép-európai államokban – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

A kevésbé használt nyelvek és nyelvhasználat az EU-hoz csatlakozott közép-európai államokban

Nemzetközi konferencia a nyelvi jogokról Közép-Európában. A kevésbé használt nyelvekről és a nyelvi jogokról zajlott kétnapos nemzetközi konferencia a Fórum Kisebbségkutató Intézet és a Kevésbé Használt Nyelvek Szlovákiai Irodája (SLOVBLUL) szervezésében pénteken. A cél az unióhoz újonnan csatlakozott közép-európai államok – Szlovákia, Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovénia – kisebbségi nyelvei helyzetének megvizsgálása. Az előadások a nyelvi jogokkal, a nyelvek oktatásának, az anyanyelvi oktatás, ill. a kisebbségi nyelveken megjelentetett sajtó és könyvkiadás helyzetével foglalkoztak. Ján Figeľ oktatásért, szakképzésért, kultúráért és többnyelvűségért felelős európai biztos a találkozón hangsúlyozta, Európa alapvető jellemzője a nyelvi sokszínűség: „A többnyelvűség európai örökség, ezért az idegen nyelvek oktatásának kiemelt szerepet kell kapnia”. Öllős László, a SLOVBLUL elnöke elmondta, az iroda a kisebbségi nyelvek támogatását, védelmét és kutatását tartja alapvető feladatának. A cél, hogy anyanyelvén kívül mindenki két idegen nyelvet sajátítson el. Csáky Pál miniszterelnök-helyettes kiemelte, a nyelvi sokszínűség a fejlődés záloga, ezt igazolja Európa történelme is: „Meggyőződésem, hogy a többnyelvű emberek kreatívabbak, nyitottabbak más kultúrák iránt, mint az egynyelvűek. A többnyelvűség egyben kulturális sokszínűséget is jelent.” Bővebb információkat az iroda www. slovblul.sk honlapján találhatnak az érdeklődők. Szombaton szakmai kérdésekkel folytatta munkáját a konferencia, két szekcióban a kisebbségi nyelvhasználatról és a kisebbségi jogokról tanácskozott a kilencven résztvevő, melynek döntő részét nyugat-európai szakemberek alkották. A konferencia keretében sor került a SLOVBLUL és az EBLUL közgyúlésére is.

Dátum2005-10-07 – 2005-10-08
HelymutatóFórum Kisebbségkutató Intézet, Park utca 4., Somorja
RendezőKevésbé Használt Nyelvek Szlovákiai Irodája (SLOVBLUL), Fórum Kisebbségkutató Intézet
ElőadásA konferenca célja: az EU-ba újonnan bekerült közép-európai országok (Szlovákia, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovénia) kisebbségi nyelvei helyzetének vizsgálata. A tanácskozás három területre kíván összpontosítani: 1. A nyelvek jogi helyzete. 2. A nyelvek oktatásának, illetve az ezeken a nyelveken történő iskolai oktatásnak a helyzete. 3. A kisebbségi nyelveken megjelentetett sajtó és könyvkiadás helyzete.
RészlegA kevésbé használt nyelvek és nyelvhasználat az EU-hoz csatlakozott közép-európai államokban