Civil Fórum, Önépítkező civil társadalom – 2008 – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Civil Fórum, Önépítkező civil társadalom – 2008

A szlovákiai magyar civil szervezetek országos találkozója

A Dél-szlovákiai Információs Hálózat szervezésében immár harmadik alkalommal került sor a szlovákiai magyar civil szervezetek országos találkozójára, Civil Fórum, Önépítkező civil társa-dalom 2008 címmel Somorján. A konferencia célja, hogy minden évben felmérje a szlovákiai magyar szervezetek problémáit, a dél-szlovákiai civil szféra perspektíváit, reagáljon a szervezete-ket érintő aktuális problémákra.
Az ez évi találkozó középpontjában a tankönyv-vita, illetve a szlovákiai magyarok asszimilálódásának kérdése állt.
Az összejövetelt Tóth Károly nyitotta meg és vezette. Nagy Myrtil bemutatta a Civil Tükör internetes portált, amely internetes folyóiratként folyamatosan tájékoztat majd a dél-szlovákiai civil szféra helyzetéről. Petőcz Kálmán ismertette annak a három részből álló nemzetközi konferencia-sorozatnak az eredményeit, amely a kisebbségi érdekérvényesítés közép- és kelet-európai megoldásairól és hiányosságairól szólt.
Ezt követően a részvevő intézmények vetették fel azokat a kérdéseket, amelyek szerintük a legfontosabbak a jelenlegi helyzetben. Szó esett a Pázmány Péter Alapítvány anyagi eszközeinek racionális, átlátható, a szlovákiai magyar identitástudatot erősítő felhasználásáról, a szlovákiai magyarok tudományos, irodalmi és közéleti idős személyiségeinek megbecsüléséről és anyagi segítéséről, a helyi önkormányzatok és a civil szervezetek együttműködéséről, a helyi források kihasználásáról, az ifjúsági és részképzési támogatásokról, a beiratkozási programok hiányosságairól, a szórványokban élő magyar közösségek helyzetéről, az iskolák versenyképességének növeléséről, a pályázati lehetőségek kihasználásáról, az anyagi erőforrások növeléséről, a szervezetek információcseréjének lehetséges eszközeiről, a nemzetiségi érdekvédelem és érdekérvényesítés fontosságáról.
A résztvevők megvitatták azt a két dokumentumot, amelyet a rendezők terjesztettek a Civil Fórum elé. Az egyik, „A magyar tankönyvek ügye nem csak magyar ügy” címmel a szlovák közélet szereplőit szólítja fel tiltakozásra a magyar tankönyvekben alkalmazott földrajzi nevek használata ellen. A résztvevők üdvözölték a Fair-Play Szövetség (http://www.fair-play.sk) kezdeményezését, amely országos szinten kezdeményezett aláírásgyűjtést a tankönyv megjelentetése ellen. A másik dokumentum a már előre jelezhető asszimilációs folyamatok megfékezésére szólít fel, szorgalmazva egy olyan kerekasztal megszervezését, amelyen minden fontos szlovákiai magyar intézmény és szervezet részt venne 2009 januárjában. A dokumentum címe: „Kerekasztal a szlovákiai magyarok jövőjéért”. A fórum részvevői mindkét dokumentumot megvitatták és elfogadták.
A rendezvény végén került sor a három éve alapított Civil Társadalom Fejlesztéséért Díj átadására. Ebben az évben a díjat Dittel Laura, a Kárpátok Alapítvány szlovákiai igazgatónője vehette át a kelet-szlovákiai régióban végzett több éves áldozatos munkájáért. A Dél-szlovákiai Információs Hálózat nevében Kulcsár Mária adta át a díjat.
Az összejövetelt a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma támogatta a Nemzeti Kisebbségek Program 2008 keretében.

Dátum2008-10-29
HelymutatóFórum Kisebbségkutató Intézet, Somorja, Szlovákia (Park utca 4.)
RendezőDél-szlovákiai Információs Hálózat
RészlegCivil Fórum, Önépítkező civil társadalom – 2008