Szlovák és magyar értelmiségiek és polgárjogi aktivisták találkozója – Fórum Kisebbségkutató Intézet | Fórum inštitút pre výskum menšín | Forum Minority Research Institute

Szlovák és magyar értelmiségiek és polgárjogi aktivisták találkozója

A Fórum Kisebbségkutató Intézet a Nemzeti populizmus és interetnikai kapcsolatok c. projektum keretében 2009. január 28-án Somorja-Csölösztőn zártkörű találkozót szervezett a szlovák-magyar kapcsolatok kérdéséről szlovák és magyar értelmiségiek és polgárjogi aktivisták részvételével, a politika és a média kizárásával.

Az ötletbörze célja az volt, hogy találkozzanak azok, akik korábban nyilvánosan is véleményt nyilvánítottak az idegengyűlölet, a nemzeti megbékélés, az extrémizmus kérdéseiről, esetleg a kisebbségek helyzetének jobbítását célzó, ill. a multikulturalizmust támogató kutatási vagy oktatási projektumok megvalósításában vesznek részt, s az említett találkozón kifejtsék véleményüket a szlovák-magyar kapcsolatokban bekövetkezett válság okairól és a kisebbségi jogok színvonaláról Szlovákiában.

A magyarok és a szlovákok viszonyát érintő kulcsfontosságú kérdésekről Szlovákiában szinte egyáltalán nem folyik párbeszéd. Rendezvényünk célja tehát az volt, hogy a résztvevők nyíltan elmondhassák véleményüket erről, nem megkerülve természetesen a politikusok szerepét és felelősségét sem.

Dátum2009-01-28
HelymutatóSomorja-Csölösztő
RendezőFórum Kisebbségkutató Intézet
RészlegSzlovák és magyar értelmiségiek és polgárjogi aktivisták találkozója